Китайските фирми развалят договорите си с клиенти и подизпълнители

Компаниите в страната масово обявяват „извънредно положение“ заради коронавируса

Китайските фирми развалят договорите си с клиенти и подизпълнители

Снимка: БТА

4751 ~ 1 мин. четене

Големите смущения в икономиката, предизвикани от разпространението на коронавируса Covid-19, засегнаха веригите за доставки и накараха китайските компании да започнат да обявяват „Форсмажорни обстоятелства“. Това е извънредно положение, което ги освобождава от договорните им задължения с техните клиенти и подизпълнители, пише CNBC. Експертите обаче предупреждават, че има висок шанс тази мярка да не проработи.

„Форсмажорни обстоятелства“ възникват, когато непредвидени обстоятелства, като например природни бедствия, възпрепятстват някоя от страните по даден договор да изпълни задълженията си по него. Обявяването на такова положение освобождават въпросната компания от наказания заради това, че не си изпълнява ангажиментите.

От края на януари до днес китайското правителство въведе забрани за пътувания, обхващащи цели градове, и мащабни карантини на населението, които мерки целят да се овладее разпространението на коронавируса Covid-19. Тези рестрикции нанесоха удар по компаниите, тъй като заводите и другите индустриални обекти почти спряха работа.

Според Китайския съвет за насърчаване на международната търговия, който е ведомство към местното правителство, заради епидемията до 3 март Китай е издал над 4800 сертификата „Форсмажорни обстоятелства“. Въпросните сертификати са обхванали договори за почти 374 млрд. китайски юана (54 млрд. долара).

Коментари: 0