„Китайският Apple”: Над 80 пазара за 4 години

Въпреки завидните успехи на обаче главоболията нарастват

„Китайският Apple”: Над 80 пазара за 4 години

Снимка: БТА

Китайският технологичен гигант Xiaomi често бива наричан „китайския Apple”заради приликите между елегантния продуктов дизайн и магазините на двете компании. Азиатският бранд обаче държи да се разграничи от това сравнение. 

„Мисля, че Apple е страхотна компания, правят много иновации в технологиите. Ние правим същото, но моделът ние различен“, настоява Шиан Уанг, глобален старши вицепрезидент на Xiaomi и ръководител на международния бизнес, пред CNBC. 

Той казва още, че стратегията на Xiaomi е да продава „възможно най-евтино, вместо на висока цена“. Именно създаването на премиум смартфони и продажбата им на ниски цени е това, което на донесе успех на компанията в цял Китай. Със същата стратегия се очаква да пожъне такъв и в Индия. 

80 пазара за четири години 

Xiaomi е основана през 2010 г. в Пекин. Компанията стъпва навън през 2015 г. с пускането на свои смартфони в Бразилия. Оттогава насам е успяла да достигне над 80 международни пазара. 

Китайският смартфон бранд е най-популярният в Индия (втория по големина пазар след Китай), по данни на IDC. Наскоро Xiaomi се превърна и в най-младата компания в списъка на Fortune Global 500. Днес производителят има повече от 1000 търговски обекта, включително в градове като Мексико Сити, Дубай и Лондон.

Показателно за успеваемостта в международен план е това, че около 40% от общите приходи на Xiaomi идват от пазари извън континентален Китай. 

Постиженията окрилиха компанията да обяви план за разширяване на дейността си към САЩ през 2019 г. Заради покачващото се търговско напрежение между Вашингтон и Пекин обаче сега тези амбиции са сложени на пауза. Националният конкурент Huawei вече се сблъсква с американските санкции, след като бе поставен в „черен“ списък заради съмнения, свързани със сигурността на оборудването му. Непосредствено преди началото на главоболията за базираната в Шънджън компания и тя планираше експанзия в САЩ. 

„Мисля, че американският пазар без съмнение е най-важният пазар за всички“, коментира Уанг. „Все още сме много, много млади“, казва той и отбелязва, че едно от основните предизвикателства пред Xiaomi са ресурсите. 

А пазарът в САЩ е много, много различен. „Работим много усилено, опитвайки се да създадем продукт за американския пазар, но все пак ресурсите са големият проблем“, обяснява той.

Нарастващи главоболия 

Xiaomi също е изправена пред множество предизвикателства. Компанията временно напусна Бразилия заради икономическа нестабилност и оперативни проблеми, а освен това се раздели и с лицето на международната си експанзия Хюго Бара, който оглавяваше глобалните операции на китайския играч. 

Азиатската компания набра черни точки и със загубата на дело за търговска марка, заведено от Apple заради името на таблета Mi Pad. 

А акциите на компанията се сринаха с около 45% от дебюта на Xiaomi на хонконгската фондова борса през юли миналата година. 

На фона на това се наблюдава и спад на смартфон доставките както в Китай, така и в световен мащаб. Продажбите на местния пазар пострадаха за сметка на агресивната маркетингова дейност на конкурента Huawei през последните месеци, а в глобален мащаб се поддават на всеобщата тенденция, движена от потребителското нежелание за инвестиции в нови устройства. 

Спадът на смартфон продажбите на Xiaomi обаче може да бъде компенсиран от активизацията при другите продукти на бранда, сред които „умни“ хладилници, пречистватели на въздух и готварски печки – всички те, свързани с мобилно приложение за управление на уреди през телефона (в рамките на концепцията IoT, Интернет на нещата). 

Xiaomi твърди, че има повече от 190 милиона свързани устройства, които се използват активно в екосистемата на компанията.

Коментари: 0