Китайският председател на Credit Suisse Venture е в неизвестност

Лий Жи не иска да отговаря на въпроси на държавни ръководители

Китайският председател на Credit Suisse Venture е в неизвестност

Основателят на Founder Securities и председател на смесеното дружество Credit Suisse Venture за Китай е с неустановено местонахождение, като причината за това най-вероятно е нежеланието му да отговаря на държавни въпроси за дейността на банката на територията на страната, съобщава Bloomberg днес.

Според корпоративна информация Лий е излязъл в отпуск по болест, който е започнал на 12 януари, но никой от фирмата не е успял да се свърже с него, а говорител от подразделението на Credit Suisse в Хонг Конг е отказал да коментира липсата на директора, който не отговаря на мобилния си телефон от 19 януари, понеделник.

Основателят на Securities и шести по големина брокер в Китай е въвлечен в спорове с Майлс Куок, който е собственик на пекинската корпорация Zenith Holdings Co, втората по големина инвеститорска компания, излъчваща представител в борда на директорите на Credit Suisse Venture.

В публичното пространство са се появили информации, според които Лий Жи е търгувал с вътрешнофирмена информация, като Куок обвинява председателя на компанията в незаконно присвояване на държавни активи.

През месец декември Zenith е получила съдебна заповед за замразяване на ценни книжа, притежание на корпорацията, някои от съучредителите й са останали неприятно изненадани от запорирани банкови сметки. Майлс Куок  и други от ръководителите на банката са били разпитани по-рано този месец, но от Лий  Жи няма и следа.

Според някои информации Лий Жи се е оттеглил от поста си, но от корпорацията твърдо отказват да дават повече подробности. Смесеното дружество работи на китайската борса на ценни книжа от 2008г.

Глобалните корпорации всячески се опитват да направят пробив на борсата в Китай, която беше напълно овладяна от местните инвеститори и брокери, като нито Credit Suisse, нито Goldman Sachs успяват да оформят стабилни позиции за компаниите си от смесен тип на местната борса, съобщава още Bloomberg.

Коментари: 0