Китайският юан е на близо 2-годишно дъно спрямо долара

Очаква се тенденцията да продължи и валутата да пропадне под 10-годишно дъно

Китайският юан е на близо 2-годишно дъно спрямо долара

Снимка: БТА

Търговската война между САЩ и Китай продължава да нанася повече вреди на азиатската страна, отколкото отвъд океана. След регистрирания в края на септември спад в китайското производство, сега курсът на китайския юан е на най-ниското си равнище спрямо този на долара от януари 2017 г. насам. Към 15:55 ч. българско време един долар се обменя за близо 7 юана (един юан за 14 цента).Вчера американското финансово министерство се въздържа да обяви официално Китай за „валутен манипулатор” – определение, което от 1994 г. насам няколко американски администрации заплашваха да поставят на Пекин, но не беше използвано.

В доклада си министерството посочи, че не е установило някой от търговските партньори на САЩ да е създал специални условия за валутни манипулации. Вашингтон обаче оставя Китай, заедно с Германия, Япония, Швейцария, Южна Корея и Индия в своя списък за наблюдение.

През последните шест месеца юанът поевтиня с над 9% спрямо долара. Има признаци, че пропадането на китайската валута ще продължи и ще надхвърли 7 юана за долар – равнище, което не е виждано от финансовата криза през 2008 г. насам.

Коментари: 0