Китайското производство спадна до тригодишно дъно

Понижението е неочаквано за анализаторите, сега те прогнозират то да продължи и през март

Китайското производство спадна до тригодишно дъно

Снимка: БТА

Производствената дейност в Китай се е свила до тригодишно дъно, тъй като поръчките за износ са паднали с най-високото си темпо от световната финансова криза насам, пише Reuters. Данните подчертават задълбочаващите се пукнатини в китайската икономиката, която се сблъсква със слабо търсене както в страната, така и в чужбина.

Мрачните констатации вероятно ще засилят възгледите, че втората по големина икономика в света продължава да губи тяга, след като ръстът миналата година се понижи до близо 30-годишно дъно. Дори с увеличаването на правителствения стимул за насърчаване на икономическата активност, растат опасенията, че Китай може да е изложен на риск от по-рязко забавяне, ако настоящите китайско-американски търговски преговори не успеят да облекчат част от натиска.

Официалният Индекс на мениджърите по покупките (PMI) в Китай през февруари се е понижил 49.2 пункта от ниво през януари 49.5 пункта. Това означава свиване на китайското производство за трети пореден месец – за растеж става дума само при ниво над 50 пункта.

Анализатори, участвали в допитване на агенция Reuters, са прогнозирали, че производственият индекс ще остане непроменен от януарското си ниво. „Освен ако търговската война не премине в продължително търговско примирие, тенденцията за отслабване може да не приключи скоро”, коментира Ириш Панг, главният икономист за Китай в компанията ING. „Именно затова очакваме PMI да се понижи и през март”, добавя той.
Коментари: 0