Китайци разгледаха реакторите за АЕЦ „Белене”

На площадката остава да бъдат изградени реакторното отделение и турбинна зала

Китайци разгледаха реакторите за АЕЦ „Белене”
2084 ~ 1 мин. четене

Представители Китайската национална енергийна администрация (NEA) посетиха днес площадката на АЕЦ „Белене“, за да се запознаят на място с доставеното оборудване за централата. В делегацията участват представители на три китайски компании, които вече заявиха инвеститорски интерес към изграждането на атомната централа у нас.

Става въпрос за Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), Китайската ядрена енергийна корпорация (CGN) и Държавната корпорация за ядрени енергийни технологии (SNPTC).

Изпълнителният директор на „Национална електрическа компания“ ЕАД Петър Илиев е запознал делегатите с реализираните на площадката на АЕЦ „Белене“ мерки за съхраняване на доставеното от руската „Атомстройекспорт” оборудване. Площадката на централата се простира на 2500 дка, необходимите работни помещения за функционирането на АЕЦ „Белене” са построени, пишат от енергийното министерство. Изградени са и необходимите пътища, влакова линия, пристанище и бетонов възел. Остава да бъдат изградени реакторното отделение и турбинна зала.

Китайските представители са на работна визита в България, която е част от подписания през юли тази година договор между Министерството на енергетиката и Китайската национална енергийна администрация Меморандум за разбирателство относно мирното използване на ядрената енергия. Документът цели укрепване на партньорството чрез насърчаване обмена на информация относно нормативната рамка, програмите и практиките на страните, лицензионните процедури, участие в съвместни семинари, конференции и работни групи, обмен на експерти и други.Подкрепи Economic.bg