Япония иска първа да направи летящите таксита стандарт

Властите са основен инициатор на процеса по внедряването им

Япония иска първа да направи летящите таксита стандарт

Снимка: Pexels

Японските власти виждат в летящите автомобили панацея за някои от проблемите в страната – футуристичните превозни средства биха намалили задръстванията, биха стимулирали туризма и ще помогнат за подобряване на достъпа до отдалечени райони. 

Азиатската държава не крие амбициите си да стане световен лидер в разработването на летящи автомобили. Тя вече разполага с подходящ мечтан набор от компании, които да подкрепят постигането на тази цел, се казва в изявление на търговското министерство в Токио. 

По пътя към постигане на своите амбиции властите са сформирали специална правителствена група. В нея вече участват 21 компании и организации, които сега имат за задача да чертаят пътната карта за превръщането на летящите автомобили в нещо стандартно в Япония. 

Сред тях са едни от най-големите играчи в сектора – Uber, Boeing и Airbus. Утре представители на всички 21 членове ще се срещнат, за да обсъдят как да постигнат целта в рамките на следващото десетилетие. 

„Необходимо е правителството да поеме водеща роля и да координира определянето на стандартите за безопасност“, коментира пред Bloomberg Ясуо Хашимото от японската изследователска организация по авиация. 

По всичко личи, че правителството не просто подкрепя идеята за внедряването на футуристичните возила, но само инициира случването на идеята. Това кара анализаторите да вярват, че дори Япония да не оглави надпреварата в областта, то със сигурност няма да се провали в нея, още повече предвид факта, че вече си е осигурила правилните партньори. 
Коментари: 0