Китайци ще инвестират в АЕЦ „Козлодуй”

Смесена работна група ще уточни детайлите

Китайци ще инвестират в АЕЦ „Козлодуй”

Снимка: Стоян Йотов

До 3-4 месеца ще е ясно ще се включи ли китайски инвеститор в строежа на нов блок в АЕЦ „Козлодуй”. Потенциалният инвеститор за 7 блок е голяма китайска компания с огромен опит в енергетиката и с няколко десетки милиарда годишен оборот, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. Той отказа да каже коя е компанията без нейното съгласие.

Преди ден от министерството на енергетиката съобщиха за посещение на китайска делегация в АЕЦ „Козлодуй”. Представителите на компанията са получили информация относно плановете за развитие и за изграждане на нова ядрена мощност.

Възможността китайски инвеститор да се включи в проекта обяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в Китай, като каза, че преговаряме за финансиране на строежа на 7-и, а после и на 8-и реактор в Козлодуй.

„Срокът, който определих е 3-4 месечен, създава се смесена работна група, която трябва да изчисти най-вече икономическия модел, по който би могла да се случи тази инвестиция”, обясни Томислав Дончев.

По думите му се обсъждат всякакви варианти – и мажоритарно, и миноритарно участие. „Ще видим кой от сценариите е най-приемлив за нас, разбира се, и за инвеститора”, добави той.

Коментари: 0