Ключовият вот за импийчмънта на Тръмп не успя

В понеделник сенаторите ще изслушат заключителните аргументи на обвинението и защитата

Ключовият вот за импийчмънта на Тръмп не успя
1776 ~ 1 мин. четене
Американският Сенат гласува против призоваването на свидетели и събирането на нови доказателства в процеса за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. 

С 51 на 49 гласа контролираният от републиканците Сенат сложи край на стремежите на демократите да бъдат изслушани показанията на свидетели като бившия съветник по националната сигурност Джон Болтън. Смята се, че Болтън има непосредствена информация за усилията на президента да упражни натиск върху Украйна да разследва политическия му съперник - бившия вицепрезидент Джо Байдън.

Това може да даде възможност за оправдаване на Тръмп в близките дни, съобщава Reuters.
 
Веднага след гласуването лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл заяви, че процесът може да приключи до дни.

Малко по-късно американският Сенат гласува график за останалите етапи от процеса за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, според който крайното гласуване ще се състои в 16 часа източноамериканско време на 5 февруари.

В понеделник сенаторите ще изслушат заключителните аргументи на обвинението и защитата. После сенаторите ще се изкажат дали Тръмп трябва да бъде признат за виновен по повдигнатите две обвинения или да бъде оправдан. Изказванията им ще продължат и във вторник.

Почти сигурно е, че Сенатът ще оправдае Тръмп, тъй като за отстраняването му от власт е необходимо мнозинство от две трети в горната камара, а няма признаци някой от 53-та републиканци да гласува за осъждане на президента.
Подкрепи Economic.bg