КНСБ иска поне 520 лв. минимална заплата през следващата година

Синдикатът смята, че жизненият стандарт на българина трябва да е на ниво поне 60 на сто от това на средния европеец

КНСБ иска поне 520 лв. минимална заплата през следващата година
508 ~ 1 мин. четене

Синдикалната организация КНСБ настоява за поне 520 лв. минимална работна заплата през следващата година. Това заяви лидерът на синдиката Пламен Димитров по време на редовния конгрес на организацията, който се провежда днес и утре в НДК.

В момента минималната работна заплата (МРЗ) в България е 460 лв., а в тригодишната бюджетна прогноза, изготвена от предишното правителство, не е предвидено увеличение през следващата година. През предходните няколко години МРЗ се увеличава средно с 40 лв. на година.

Конфедерацията ще иска политическа подкрепа от парламента и следващото редовно правителство за по-бърз ръст на минималното възнаграждение, за да стигне половината от средната работна заплата.

КНСБ смята за реалистично след 5 години МРЗ да достигне 800 лв., а средната работна заплата 1700 лв. По думите на лидера на Пламен Димитров е реалистичен ежегоден ръст на заплатите в реалния сектор от поне 100-120 лв. Според него след пет години жизненият стандарт на българина трябва да е поне 60% от средния за ЕС и това по думите му е съвсем реалистична цел. В момента нивото е около 45%.

Синдикатите настояват и за отмяна на плоския данък. Като първа стъпка се посочва въвеждането на необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата.

Подкрепи Economic.bg