КНСБ настоява за 760 лв. минимална заплата

Синдикатът иска тази сума да бъде заложена в бюджета за 2022 г.

КНСБ настоява за 760 лв. минимална заплата

Снимка: Красимир Свраков

5768 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Конфедерацията на независимите синдикати в България ще настояват за минимална работна заплата (МРЗ) в размер на 760 лв. от началото на следващата година. Това е увеличение със 110 лв. спрямо сегашното ѝ ниво. Ако следващото правителство наистина я заложи в бюджета за 2022 г., реално това ще е двойно увеличение спрямо темпа от последните години.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров този ръст (17% спрямо тази година) е необходим заради високата инфлация в България. По изчисления на синдиката месечната издръжка на едно тричленно семейство е скочила с над 100 лева на възрастен и вече двамата родители трябва да заработват над 1300 лева, за да живее семейството „нормално“.

КНСБ също така иска до 2024 г. минималната заплата в България да достигне 1000 лв.

В интервюто за Nova Димитров прогнозира 5% инфлация за тази година.

Няма да има Виденова зима. Но тази инфлация иска реакция по отношение на доходите”, обясни Димитров.

Според него най-силно тази инфлация удря хората с ниски доходи. „Да припомним, че около 500 000 българи работят на минимална заплата или до нея. Като прибавим пенсионери, безработни. Те най-силно усещат тази потребителска кошница”, коментира Димитров.

Той припомни, че са поскъпнали и горивата. Увеличението при бензина и дизела е с над 20%. Най-шокиращо обаче е поскъпнало олиото – с 43%, изчисляват още от синдиката.

Подкрепи Economic.bg