Кои градове предлагат най-добро качество на живот в света

Класацията подрежда авторитетното издание Financial Times

Кои градове предлагат най-добро качество на живот в света
2321 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Забравете Лондон, Ню Йорк или Токио като градове с по-доброто качество на живот. За да го получите трябва да отидете в Уелингтън, Единбург или Виена, пише Financial Times.

Анализатори от Deutsche Bank са изследвали разходите за живот, замърсяването на въздуха, изменението на цените на жилищата и други фактори, за да подредят рейтинга. Те поставят в Топ 3 Уелингтън (Нова Зеландия), Единбург (Великобритания) и Виена (Австрия) са в Топ 3 на градовете в класацията на изданието. Четвърто място е за Мелбърн, а петото за Цюрих. Във втората петица са Копенхаген, Отава, Бостън, Амстердам и Сидни.

Нито един от градовете, включени в челната десетка, не може да се нарече евтин, но повечето от тях имат високи нива на чистота на околната среда, транспортна достъп до здравеопазването, с изключение на Уелингтън . Най-големите и най-гъсто населени градове, включително Лондон и Ню Йорк, са в края на списъка.

Въпреки това анализаторите от Deutsche Bank посочват, че проучването не взима под внимание възможността за социализация и забавление, но много хора избират Лондон или Ню Йорк именно по тази причина. "Мегаполисите често предлагат стимулиращи качества, към които средностатистическият гражданин може да се стреми и в замяна да приеме някои увреждащи качеството на живот  неща", добавят те.

Подкрепи Economic.bg