Най-богатите фамилии в света

С малки изключения пандемията не успя да попречи на най-богатите семейства в света да увеличават състоянието си

Най-богатите фамилии в света

Снимка: Pexels

Пандемията, която избухна в края на 2019 г. в Китай и по-късно завладя цял свят, не успя да попречи на най-богатите семейства в света да увеличават състоянието си. През изминалата година фамилията с най-голямо състояние – Уолтън - увеличи богатството си с 25 млрд. долара, или почти 3 млн. долара на час, по изчисления на Visual Capitalist.

Графиката на компанията, която използва данни на Bloomberg, класира 25-те най-богати семейства в света, които заедно създават състояние в размер на 1.4 трлн. долара общо. Данните изключват богатството от първо поколение и богатството, контролирано от един наследник, поради което в списъка не фигурират имена като Джеф Безос или Бил Гейтс. Семействата, чийто източник на богатство е твърде непрозрачен, за да бъде оценен, също са изключени.

Богатството между поколенията е мощен инструмент, който често преминава чрез пазарни сривове, социални сътресения и икономическа несигурност, като тази година със сигурност не е изключение.

Списъкът с 10-те най-заможни семейства през 2020 г.

Име Компания Състояние Сектор
1 Уолтън Wallmart $215 млрд. потребителски услуги
2 Марс Mars $120 млрд. потребителски стоки
3 Кох Koch Industries $109.7 млрд. индустрия
4 Ал Сауд N/A $95 млрд. индустрия
5 Амбани Reliance Industries $81.3 млрд. индустрия
6 Ермес Hermes $63.9 млрд. потребителски услуги
7 Вертеймер Chanel $54.4 млрд. потребителски услуги
8 Джонсън (Фиделити) Fidelity Investments $46.3 млрд. финанси
9 Бьорингер, вон Баумах Boehringer Ingelheim $45.7 млрд. здравеопазване
10 Албрехт Aldi $41 млрд. потребителски услуги

Уолтън е най-богатото семейство в списъка с нетна стойност от 215 млрд. долара, което е значително повече спрямо второто най-богато семейство. Сам Уолтън, патриархът на семейството, основава компанията Walmart през 1962 г. Оттогава той става най-големият търговец на дребно в света по приходи.

Когато Сам умира през 1992 г., трите му деца - Джеймс, Алис и Роб - наследяват богатството си. Сега триото е съсобственик на около половината от Walmart.

На второ място е семейство Марс с нетна стойност от 120 млрд. долара. Семейството е добре известно със своята захарна империя, но интересното е, че около половината от стойността на компанията идва от услуги за грижа за домашни любимци. Mars Inc. притежава няколко популярни марки храни за домашни любимци, включително Pedigree, Cesar и Royal Canin - и разшири присъствието си още повече през 2017 г., когато придоби VCA, компания с почти 800 болници за малки животни в САЩ и Канада.

Семейство Кох е третото най-богато семейство в света. Състоянието им се корени в петролна фирма, основана от Фред Кох, още през 1940 г. След смъртта на Фред през 1967 г. фирмата е наследена от четиримата му синове - Фредерик, Чарлз, Дейвид и Уилям. След семейна вражда Фредерик и Уилям напускат бизнеса, а Чарлз и Дейвид продължават да изграждат мега индустриалния конгломерат, известен като Koch Industries, който днес е втората най-голяма частна компания в САЩ.

Въпреки че са засегнати от петролната катастрофа тази година, богатството на семейство Кох все още е 109.7 млрд. долара. Преди смъртта на Дейвид през 2019 г., той и брат му Чарлз бяха силно ангажирани в политиката - и техните политически усилия бяха обект на голям интерес.

Най-богатите семейства, по сектори

Важно е да се отбележи, че много от тези семейства са диверсифицирали своите инвестиции в различни индустрии. Например, докато богатството на семейство Кох е съсредоточено до голяма степен в индустриалния сектор и суровините, те също се занимават с недвижими имоти - през май 2020 г. те заложиха 200 млн. долара на американски жилища под наем.

Като се има предвид това, интересно е да се види откъде е започнало всяко от тези семейства и кои сектори са дали най-голям брой свръхбогати семейства.

Най-силният сектор е този на потребителските услуги - 8 от 25-те най-богати семейства са силно ангажирани в този сектор. Индустриалният е вторият по големина сектор, в който участват 4 от 25-те семейства. Това е и един от най-доходоносните сектори - от петте най-богати семейства в списъка, три са в индустрията. Комуникациите и сектора на потребителските стоки си разделят третото място, като във всяко от тях са 3 от 25-те семейства. Томсън, който основа Thomson Reuters, е най-богатото семейство в сферата на комуникацията, докато семейство Марс има най-високата нетна стойност в сектора на потребителските стоки.

Еластичен, но не и брониран

Въпреки глобалната рецесия, изглежда, че повечето от най-богатите семейства в света се справят добре - обаче не всички в списъка процъфтяват тази година. Състоянието на семейство Кох спадна с 15 млрд. долара от 2019 до 2020 г., а настоящият политически климат в Хонконг оказа отрицателно въздействие върху империята за недвижими имоти на семейство Куок.

Коментари: 0