Кои са победителите в конкурса за енергийна ефективност на Young Energy Europe

Основната цел на инициативата е засилване на трансграничния диалог, каза президентът на камарата Тим Курт

Кои са победителите в конкурса за енергийна ефективност на Young Energy Europe

Германо-Българската индустриално-търговска камара отличи първите енергийни скаути на България. Победителите бяха определени от жури на събитие, което се проведе на 19 ноември 2018 г. в „Музейко".

Фирма „Пирин Текс Продакшън" ЕООД от Гоце Делчев взе голямата награда с проект за рециклиране на петролни деривати. Това ще доведе до спестяване на 44 т емисии въглероден диоксид на годишна база. Рентабилността на инвестицията е 10 т. отпадък, 45% нерафинирано гориво, 30% черен карбон, 16% метал, 6% некондензиращ се газ и 3% пепел. 5 месеца e периодът на възвръщаемост на инвестираните средства, като резултатът е спестени 30% разход на гориво годишно. Победителят ще има възможността да презентира идеята си през следващата година в Берлин, заедно със скаутите победители от Гърция, Унгария, Чехия и Германия.

Производителят на капачки „Херти" АД спечели специалната награда за ангажираност с проект за оптимизация на компресорната система в предприятието в гр. Плиска, който ще доведе до 190 508 kWh спестена енергия и 151,5 т. въглероден диоксид на годишна база при 3 години период на възвращаемост на инвестицията.

Технологичната компания „Ъпхолд" ООД бе отличена със специалната награда за приложимост. Фирмата представи проект за дигитализация на офис пространство, включващ замяна на физически сървър с клауд технология, който пести до 30% от разходите - 4 500 kWh спестена енергия и 3,3 т. емисии въглероден диоксид на годишна база при 1 месец период на възвращаемост на инвестицията.

Отборът на „Музейко" бе отличен със специална награда за ефект върху общността. Проектът предвижда повишаване на енергийната ефективност в детския научен център чрез намаляване на консумацията на електроенергия.

Трите компании, носители на специалната награда, ще могат да посетят панаира в Хановер.

„Основната цел на инициативата е засилване на трансграничния диалог, както и на обмена на знания и опит в ЕС, за съвместно насърчаване на прилагането на Парижкото споразумение за изменението на климата", каза президентът на Германо-Българската индустриално-търговска камара Тим Курт.

„Вярвам, че и участниците, и предприятията печелят от тази инициатива", каза Жанин Ханзен, ръководител на проекта Young Energy Europe за Германия. „От една страна печелят предприятията заради реализираната енергийна ефективност, спестените разходи и разработените конкурентни предимства. Печели околната среда, печелят и самите скаути, които получават важни познания, които ще им служат и за в бъдещe", допълни още тя.

Своите концепции за спестяване на ресурси представиха още: Българо-германският център за професионално обучение, „Зеебургер информатик" ЕООД, „Кауфланд България" ЕООД & КО КД, „Мексон" ООД, Адвокатско дружество „Пенков, Марков & Партньори", „Сименс" ЕООД и „Фесто Производство" ООД. Повече информация за компаниите и за отделните проекти ще откриете в прикачения файл.

Проектът Young Energy Europe продължава и през 2019 г. Фирмите, желаещи да се включат, ще могат да подадат заявленията си на сайта на Германо-Българската индустриално-търговска камара. Регистрацията за участие в проекта ще бъде отворена в средата на месец декември.

Young Energy Europe е част от Европейската инициатива за опазване на климата (EUKI) и се финансира от германското федерално министерство на околната среда, опазването на природата и ядрената безопасност.

Коментари: 0