Кои са съюзниците и враговете на САЩ според американците

Телевизионния канал Fox News е направил проучване сред гражданите на САЩ

Кои са съюзниците и враговете на САЩ според американците

Русия се смята за враг на Америка от 64% от гражданите на САЩ, за съюзник я определят 28% от участвалите в проучването на телевизионния канал Fox News. Руската държава се оказа на четвърто място сред всички страни, които американците считат за враждебно настроени към страната им.

На първо място в рейтинга на враговете за жителите на САЩ се оказа Северна Корея – за недружелюбна я смятат 93% от граждани на САЩ, а второто място заема Иран (80%). На трето място е Сирия (76%), където оглавяваната от САЩ коалиция води борба с терористичната организация „Ислямска държава” и режима на президента на страната Башар Асад.

Интересното е, че 73% от американците вярват, че техният държавен глава Доналд Тръмп смята Русия за свой съюзник, а 20% мислят, че той вижда Моска като съперник.

Fox News отбелязва, че за последните няколко години отношението на гражданите на САЩ към Русия се е влошило. През март 2013 г. (до присъединяването на Крим към Русия) 47% от американците считат Русия за приятелкса държава, а за враг – 40%. Така враждебността към Москва нараства с 24% през последните четири години.

За основен съюзник на САЩ 96% от американците считат Канада. За 95% от тях приятелска държава е и Великобритания, Франция - 92%, Германия - 87%.

Коментари: 0