Кой е Рен Женгфей, създателят на китайския гигант Huawei?

През годините той рядко говори с медиите, но от началото на 2019-а ефирните му появи зачестиха

Кой е Рен Женгфей, създателят на китайския гигант Huawei?
Рен Женгфей прекарва десетилетия в изграждането на Huawei, един от най-големите технологични гиганти на планетата. През годините той рядко говори с медиите, но от началото на 2019-а ефирните му появи зачестиха. Заради сложната ситуация пред китайския играч на международната сцена, Рен повдига завесата към компанията, семейството и живота си. По думите му, предизвикателствата пред Huawei не са нищо необичайно за него. 

„Мисля, че винаги има трудности за мен”, казва той в интервю пред CNN по-рано тази седмица.  Рен споделя, че плаването му никога не е било гладко, а заради недоброто минало на семейството му е трябвало да работи много усилено, за да получи и дори малка възможност за работа. 

Колежанин в китайската армия 

Престоят на Рен в китайската армия привлича широко внимание. Като инженер през 1974 г., той се присъединява към Народна освободителна армия (PLA) по времето на Китайската културна революция. Тогава страната е обхваната от тежък недостиг на храна и дрехи. 

„По това време почти навсякъде имаше хаос”, спомня си Рен пред репортери през януари. Дажбите за текстил например били толкова оскъдни, че повечето хора получавали само колкото да закърпят дрехите си.

Тогава Рен е нагърбен със задачата да създаде химически завод, който да произвежда текстилни влакна, в североизточен Китай. Идеята на комунистическото правителство е да може да осигури на гражданите поне по едно достойно облекло.

По онова време бъдещият милиардер е още колежанин. Заедно с другарите от армията, той спи в занемарени жилища при минусови температури и се храни със зеленчуци месеци наред. Рен обаче е щастлив, защото докато другите хора в страната са отнасяли критики, че четат твърде много книги по време на Културната революция, фабриката „беше вероятно едно от малкото места, където хората можеха да четат”.

Междувременно надеждите на младежа един ден да стане полковник в армията са подкопани заради семейния му произход. По време на Културната революция баща му бива нарочен за капиталист, опитващ да върне стария ред и да свали социализма. Това пречи на Рен да стане член на управляващата комунистическа партия.

Затова пък успява да реконструира инструмент, необходим за изпитване на оборудването във фабриката за влакна. Благодарение на това неговият надзорник решава да му помогне за членство в партията. Рен обаче така и никога не се сдобива с военен ранг. Последната му работа в армията е в ролята на зам.-директор на строително-изследователски институт.

Основаването на технологичен гигант 

След армията, Рен прекарва няколко години в петролна компания, преди да създаде Huawei през 1987 г. По онова време пазарната трансформация в Китай е в разгара си, а слабата телекомуникационна инфраструктура в страната спъва напредъка. Така развитието на индустрията става приоритет за властта, а три държавни предприятия – Great Dragon, Datang и ZTE, се очертават като доминиращи играчи.

Huawei е изключение. Организацията е регистрирана като частна компания в Шънджън, рибарско селище, което наскоро е определено като специална икономическа зона в Китай. В началото компанията търгува с оборудване и е смятана за незначителен продавач, се казва в книгата „The Huawei Way”, написана от Тиан Тао, член на Международния консултативен съвет на Huawei.

Докато Huawei се бори за пазарен дял, Рен минава през „сериозна депресия и тревожност по време на най-мрачните дни на компанията”, пише авторът.

Основателят на компанията принуждава служителите да работят часове наред и да правят необходимото, за да осигурят бизнес развитието. Неспособна да се състезава в големите градове, първоначално Huawei се фокусира върху малките населени места и селата в Китай.

През цялото време обаче Рен инвестира сериозно в научно-изследователска и развойна дейност, настоявайки, че Huawei трябва да създаде собствена технология. Той вярва, че така компанията ще успее да се намеси в конкуренцията на големите.

Работата преди семейството

Самият Рен също работи по много часове, поради което му остава малко време да изгради здрава връзка с трите си деца. Докато е в армията, той прекарва едва по един месец годишно със семейството си. А стартирайки Huawei, „трябваше да се боря за оцеляването на тази компания и прекарвах по 16 часа на ден в офиса”,спомня си той.

Въпреки ограниченото време с техния баща, две от децата на Рен избират да се присъединят към редиците на компанията. Най-голямата му дъщеря Мън Уанджоу е прекарала десетилетия в Huawei, издигайки се от редови служител до главен финансов директор. Важната ѝ позиция я постави и в центъра на репресиите на САЩ срещу Huawei.

Мън е арестувана в Канада през декември миналата година по искане на американските власти. Въпросът за нейното екстрадиране в САЩ все още не е решен. Тя е обвинена в банкови измами и подпомагане на Huawei да наруши санкциите срещу Иран. Мън отрича всички тях.

Рен казва, че не е близък с голямата с дъщеря, тъй като заради прекараното в армията време не е успял да изгради връзка с нея, докато е била малка. Въпреки че тя е един от висшите ръководители на Huawei, Мън не е под прякото ръководство на Рен. Това ги лишава дори и от наличието на силна професионална връзка.

Синът на Рен – Мън Пин, работи в дъщерно дружество на Huawei, а дъщеря му от вторият му брак – Аннабел Яо, все още учи в Харвард.

По думите на Рен, отношенията с никое от децата му не са близки. Веднъж ги попитал какво биха предпочели – да е прекарвал повече време със семейството си или да е работел за „изграждането на платформа, в която те да могат да растат”.

Те посочили втория вариант.
Коментари: 0