Кой ще влезе в германския парламент?

Основните претенденти за канцлерския пост са Ангела Меркел и Мартин Шулц

Кой ще влезе в германския парламент?

Снимка: YouTube

Изборите за нов парламент в Германия стартираха днес в 8:00 часа. В страната са отворени 73,5 хил. секции. Право на глас имат 61,5 млн. души, разпределени в 299 избирателни района.

Тази година броят на партиите, които се борят за новия Бундестаг е рекорден - 42. Освен традиционните партии - Християндемократите (ХДС), Социалдемократите (СДП), Либералите, Зелените и Левите, сериозен претендент е и популистката партия Алтернатива за Германия.

Основните претенденти за канцлерския пост са Ангела Меркел (ХДС), която ще се бори за четвърти мандат и Мартин Шулц (СДП), който от 23 години е депутат в Европейския парламент. И двамата са известни на международната сцена. Според предварителните проучвания на социологическите агенции партията на Ангела Меркел ще има значителна преднина пред тази на Мартин Шулц. 

Двамата лидери имат идентични виждания по важни политически теми. Сред различията се отличава намерението на Шулц да спре преговорите с Турция за членство в Европейския съюз. 

Интересно е кой ще бъде трета и четвърта сила в парламента, тъй като от бъдещата коалиция ще зависи какви компромиси ще  прави следващият канцлер на Германия. Според повечето социологически проучвания в страната "Алтернатива за Германия" ще заеме третото място след формациите на Ангела Меркел и Мартин Шулц.

Неизвестен остава въпросът как ще бъдат разпределени гласовете на германските избиратели между останалите партии. Всички те са потенциални партньори на Меркел за бъдеща коалиция, която ще определя политиката на страната през следващите четири години.

След затварянето на урните в 18:00 часа (19:00) часа българско време, кандидатите ще проведат телевизионен дебат, в който ще коментират резултатите от изборния ден, както и прогнози за бъдещи формации в Парламента. 
Коментари: 0