10 коли в борба за „Световен автомобил на годината 2016”

Победителите в различните категории ще бъдат обявени в края на март

10 коли в борба за „Световен автомобил на годината 2016”
392 ~ 1 мин. четене

10 автомобила ще се съревновават за наградата „Световен автомобил на годината 2016”. Това са Audi A4, BMW X1, Hyundai Tucson, Jaguar XE, Land Rover Discovery Sport, Mazda CX-3, Mazda MX-5, Mercedes-Benz GLC, Skoda Superb и Toyota Prius.

Журито на конкурса определи и петте претендента, които ще се състезават в подкатегорията за премиум кола (World Luxury Car of the Year). Там титлата ще си оспорват Audi Q7, BMW 7er, Jaguar XF, Mercedes-Benz GLC Coupe и Volvo XC90.

В останалите 2 подкатегории, тази за „Екологичен автомобил на годината” и за най-добър дизайн, борбата също ще е доста оспорвана. При „зелените коли” в борбата ще се включат BMW 330e, Chevrolet Volt, Toyota Prius, Toyota Mirai и Volkswagen Passat GTE.

Битката за най-сполучлив дизайн пък ще се разиграе между Cadillac CT6, Mazda CX-3, Mazda MX-5, Jaguar XE и Land Rover Discovery Sport. Припомняме, че за да участва в конкурса, автомобилът е необходимо да се продава минимум в 5 страни на 2 континента.

76 члена на екипа, журналисти от международни автомобилни медии, определиха номинираните в различните категории. Победителите в конкурса ще бъдат обявени на 24 март, като церемонията ще е в рамките на автомобилното изложение в Ню Йорк.

Подкрепи Economic.bg