Колко харчи Facebook за охрана на семейство Зукърбърг

Сумата е оправдана и е в полза на компанията поради важността на Зукърбърг за Facebook

Колко харчи Facebook за охрана на семейство Зукърбърг

Марк Зукърбърг със съпругата си Присила и двете им дъщери

Снимка: Facebook профил

Охраната на Марк Зукърбърг не е никак евтина. Наскоро Facebook одобри $10 милиона годишни разходи за сигурност за главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг и неговото семейство. 

Създателят на социалната мрежа ще използва тази сума за бодигардове, мерки за сигурност за къщите на семейството и на частния му самолет.

В документ до американската комисия за ценни книжа Facebook казва, че сумата е оправдана и е в полза на компанията поради "важността на г-н Зукърбърг за Facebook".

Facebook имаше доста тежка година. През април Зукърбърг свидетелства пред Конгреса относно ролята на социалната мрежа в разпространението на дезинформация и политически новини, както и относно изтичането на данни на нейни потребители към трети страни.

През 2017 г. Зукърбърг е посетил всеки отделен щат в САЩ като лична мисия. Но това доведе до почти 50% увеличение на разходите за сигурност през м.г. -  до $7 326 640. За сравнение, Facebook изразходва $4 891 441 през 2016 г. и $4 256 004 през 2015 г. за защита на своя изпълнителен директор.

Сега цената за охраната на Зукърбърг се повишава още повече.

През 2018 г. той ще получи 1 долар заплата. А състоянието му, дори след като компанията изгуби 130 млрд. от капитализацията си, а той - почти 16 млрд. долара заради 20-процентен спад на акциите, пак е над 67 млрд. долара.
Коментари: 0