Колко са вредни ГМО културите
Поредно проучване, проведено върху животни
Професор от Университета в Кан, Франция и член на Комитета на независими изследвания в областта на генното инженерство (CRIIGEN) Ерик Сералин, изследва ефектите от дългосрочното хранене на крави с генно модифицирани продукти.
За пет години (1998-2002 г.) той е наблюдавал 70 крави във ферма в Германия. Към тяхната храна се добавя около 40% от генно модифицирана царевица (Bt176).
Професор Сералини е имал възможността да разгледа всички обективни данни за здравословното състояние на кравите: кръв, мляко, урина и др. Той намира връзка между консумацията на ГМО и зачестилите случаи на заболявания при животните. Особено засегнати са бъбреците и млечните жлези.
"Инсектицидните токсини, от които се произвеждат повече от 15% от трансгенни сортове царевица (например царевица BT), могат да бъдат вредни при сериозна консумация и да доведе до проблеми на бъбреците и на гърдите. Но това може да бъде открито само след продължително проучване на добре определени групи животни", казва Сералини след представянето на изследването си в Европейския парламент в Брюксел.
Професорът каза, че има компании, които провеждат тестове и пазят резултатите от тях в тайна.
Но сдружение EuropaBio, обединяващо редица големи биотехнологични компании, включително Monsanto и Bayer, разкритикува констатациите на професора и припомни, че по-ранните му проучвания при плъхове са били оспорени от научната общност.
Според други експерти, ГМО храните са безопасни и еквивалентни на конвенционалните фуражи. По тяхно мнение, това се потвърждава от хилядите проучвания, проведени за период от 20 години при търговско използване на ГМО.