Колко време е нужно на хакер да разбие паролата ви за Facebook?

Колко време е нужно на хакер да разбие паролата ви за Facebook?

Снимка: Unsplash

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Колко време е нужно на хакер да разбие паролата ви за Facebook? Това е въпрос, който мнозина дори не си задават, но отговорът му става все по-важен на фона на нарастващото значение на дигиталната ни самоличност и необходимостта да опазим информацията за себе си в днешния интернет базиран свят.

Достатъчно е да припомним безпрецедентното изтичане на лични данни от системата на НАП миналата година – само за да илюстрираме значението на киберсигурността, докъде се простира информацията за нас онлайн и колко крехка е нейната защита, дори от публична институция, събираща чувствителни данни за гражданите на цяла една държава.

И докато публичните и частни организации имат отговорност за сигурността на данните на гражданите и потребителите си, самите хора също носят лична такава. Уви, докладите ежегодно показват колко небрежни са те в избора на пароли. Дълго време хората по света масово използват прозаични комбинации, като „password” (парола) или „123456“ – било то от затруднение да запомнят нещо по-сложно, или от обикновено нехайство.

Преди години Майк Хоуси от Microsoft изготви подробна графика, илюстрираща колко време отнема разбиването на една парола според комбинацията и броя символи. С напредването на технологиите обаче това става все по-лесно и бързо. Затова компанията за киберсигурност Hive Systems актуализира данните според съвременните възможности на компютърните машини.

В графиката по-долу се вижда, че най-лесни за „отгатване“ са простите и кратки пароли. Ако секретната ви комбинация е съставена 4 до 10 цифри, тя ще бъде разбита мигновено, 15 цифри ще отнемат шест часа, а 18 – 9 месеца.

10 малки букви ще затруднят системите в продължение на едва час. Но ако все пак те наброяват 14 – хакването вече ще отнеме 51 години, а ако са 18 на брой – 23 милиона години, което прави процедурата по разбиване практически невъзможна.

Колкото по-разнородна е комбинацията на една парола, толкова повече се обезсмисля трудът по разбиването ѝ. Добавянето на малки и големи букви, цифри и символи пък я усложняват и колкото повече са съставните елементи, толкова по-малко вероятно е хакването.

Така например разбиването на комбинация от 18 на брой числа, малки и големи букви и символи теоретично би отнело седем квадрилиона години.

Коментари: 0