Комисионните за имоти само по банков път

Доходността от имотите достига 4 - 6% на година

Комисионните за имоти само по банков път
312 ~ 1 мин. четене

Задължителното плащане на комисионите при покупко-продажба на имот сделки по банков път е един от вариантите, който се предлага от Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ). Това се прави с цел да се намалят измамите и нелоялната конкуренция в сектора, съобщи председателят на организацията Ирена Перфанова, цитирана от БТА.

„Ако хората срещат проблеми с получаването на счетоводен документ, с който агенциите да отчитат полученото плащане, е добре да искат превеждането на комисионните по банков път”, смята тя.

Според нея в случаите при платени комисионни да не се издава касова бележка или друг счетоводен документ, става дума за посредници, които не са легитимирани като търговци. Подобни случаи има много, включително от чужди граждани по Черноморието.

С 20-30 на сто е нараснало търсенето на имоти в България спрямо същия период на миналата година, съобщи още председателят на Управителния съвет на Национално сдружение.

Перфанова очаква тенденцията да се задържи заради ниските лихви по депозитите и по-изгодните кредити в момента. Доходността от имотите достига 4 - 6% на година, докато при депозитите тя е само 1,5-2,5%.

Подкрепи Economic.bg