Комитова предлага облекчаване на строителните процедури

В момента те са дълги и тромави, което отблъсква чуждестранни инвеститори и създава предпоставки за корупция

Комитова предлага облекчаване на строителните процедури

Снимка: БТА

824 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Регионалният министър Виолета Комитова и екипът й предлагат промени, които да улеснят процеса на строителство в страната, премахвайки някои от сега съществуващите пречки. Според нея страната ни в момента не е привлекателна за чуждестранни инвеститори заради прекаленото чакане за разрешителни за строеж. Дългите срокове и тромавите процедури пък са предпоставки за корупционни практики.

Промените, предлагани от МРРБ, засягат Закона за устройство на територията (ЗУТ). Една от тях цели да сложи край на въведената през февруари забрана за промени по сгради, разположени на улици, които не са собственост на общината . Става въпрос за чл.148 от Закона – т.нар. приложената регулация. Комитова даде пример с новите квартали в София и неасфалтираните улици в тях, които всъщност представляват неотчуждени имоти. А инвеститорът не може да подобри състоянието им, въпреки че има построена жилищна сграда в близост.

Така на практика се въведе забрана за строителство в София, защото всичките парчета, които не са били отчуждени, станаха улици с неприложена регулация“, обясни Комитова.

Друга промяна в ЗУТ, която предлага ведомството, цели да избегне инциденти като този, при който дете почина, ударено от ток от незаконен кабел на централна столична улица.

Искаме всички преместваеми обекти, които имат външни връзки (ток, вода), да получават разрешение за строеж и за свързване, за да сме наясно кой ги е извършил“, коментира началникът на ДНСК Влади Калинов.

Третата промяна касае преместваеми обекти по плажовете. Пример бе даден с къмпинг "Смокиня" и временните обекти с площ от 200-300 кв.м. Промените ще целят именно ДНСК да има повече правомощия за проверка на подобни обекти и да може да ги стопира, още преди тяхната реализация.

Оказа се, че ДНСК няма право да ги премахва, дори няма правомощия да проверява строителните книжа за такива обекти“, обясни Калинов.

Последната промяна касае разрешителните за строеж и техните срокове. По думите на Комитова казусът с „Артекс“ е показал, че има разнобой в текстовете. Министерството предлага валидността на разрешителното за строеж да важи до 3 г. от датата на издаването му, ако не е започнало строителство, или ако в продължение на 5 години не е завършен грубият строеж.

Ние не се опитваме да решим проблема с „Артекс“. Това само съдът може да го направи“, уточни Калинов.

Някои от предложените промени може да бъдат реализирани само с решение на следващо Народно събрание, а други, касаещи наредби – със санкция от регионалния министър. 

Комитова напомни за предложените промени по отношение на „инженеринга“ и заяви, че с премахването му ще бъдат спрени корупционни практики. Обърна внимание и на промените в ЗОП за порочните „инхаус“ процедури.

 

Подкрепи Economic.bg