Ел Салвадор не спира да купува биткойни

Правителството придоби още 420 монети

Ел Салвадор не спира да купува биткойни

Снимка: Twenty20

1964 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Биткойн авантюрата на Ел Салвадор

Правителството на Ел Салвадор придоби още 420 биткойн монети в сряда, обяви президентът Найиб Букеле в социалните медии. Така страната от Централна Америка даде нов тласък на своя бляскав експеримент с криптовалутата. Последната покупка на токени е на стойност близо 25 млн. долара по текущи цени и бележи първото правителствено придобиване на биткойни от 20 септември насам, когато Букеле каза, че страната е купила 150 броя.

Чакането беше дълго, но си заслужаваше. Току-що купихме 420 нови биткойна“, написа Букеле в публикация в Twitter.

Според официалните данни в хазната на Ел Салвадор има общо 1120 биткойна, възлизащи на стойност близо 66 млн. долара. В четвъртък вечерта криптовалутата се търгува на цена малко над 61 хил. долара за брой, сочи справка в платформата Coindesk.

По-рано миналия месец Ел Салвадор стана първата страна в света, която прие биткойн като законно платежно средство наред с щатския долар. Според Букеле това ще намали цената на паричните преводи от салвадорски мигранти, живеещи в чужбина, за което традиционните банки и други финансови институции обикновено начисляват огромни такси за обработка.

Икономиката на иначе бедната страна е силно зависима от паричните преводи на салвадорците в чужбина. Годишно те възлизат на около 6 млрд. долара, което е приблизително една четвърт от брутния вътрешен продукт. Една пета от домакинствата зависят от тези парични инжекции.

Подкрепи Economic.bg