9 компании, опитващи се да станат „китайската Tesla”

Държавата стимулира производителите със субсидии

9 компании, опитващи се да станат „китайската Tesla”

Снимка: Pixabay

Американската компания Tesla се оказа мощен стимул за останалите играчи на автомобилния пазар да започнат и те усърдно да развиват електрически превозни средства, в резултат на което днес всички именити представители на сектора конструират е-коли. И докато основата от Илон Мъск организация се бори да създаде собствена фабрика на най-големия световен пазар – Китай, въпреки законовите пречки, тамошните производители, не без подкрепата на държавните субсидии, яростно се надпреварват кой от тях ще влезе в ролята на „китайската Tesla”.

Ето и деветте компании с потенциал, според Mashable: 

1. Byton

Компанията представи свия концептуален електрически седан по време на автомобилното изложение в Пекин. Превозното средство е базирано на SUV модела на Byton, но и много напомня на този вид кола на Tesla – Model X. Очаква се новата кола да влезе в производство през 2021 г. 

2. BYD (Build Your Dreams)

Концептуалният E-SEED също бе показан на форума в Пекин. Освен този, компанията има и други електрически предложения в портфолито си като E6 Electric Taxi, с 250 км пробег за 2-3 часа зареждане. 

3. BAIC
Държавната компания Beijing Automotive Group Co (BAIC) има няколко електрически автомобила в своята E-серия –  ES210, EV150, EV160 и EV200. По-рано през годината тя придоби и поредната голяма китайска компания – BJEV. 

4. Zhidou

Компанията се е концентрирала в „микро“ електромобилите, предназначени за градски условия. 

5. Changjiang EV

Компанията се опитва да се конкурира с останалите със своя eCOOL компактен седан. Цената на колата е ниска – около 12 000 долара, както обаче и скоростта – до 85 км/ч. 

6. Kandi

SUV е и изцяло електрическият модел на Kandi Geely Global Hawk EX3, който беше представен по-рано тази година. Той е оборудван с 12.3-инчова сензорна информационна система. С едно зареждане може да измине 300 км. 

7. Nio

Стартиращата автомобилна компания показа своята концептуална кол Eve на тазгодишното шоу в Пекин. Автомобилът е предназначен за автономен превоз и се фокусира върху подобряването на пътническото изживяване по време на път. 

В продукция вече е и електрическият SUV ЕС8, чиято начална цена е 68 000 долара. EP9 пък е елегантният електрически спортен автомобил на марката. 

8. Great Wall Motors

Компанията има амбициозни планове за бъдещето си в областта на електрическите автомобили. Миналия месец от Great Wall обявиха, че ще инвестират 3.2 млрд. долара в изследвания в областта до 2020 г. Производителят иска една трета от очакваните 2 млн. продажби до 2025 г. да бъдат електрически превозни средства. 

9. Lifan Motors

Другият голям играч настъпва на пазара със своите компактни електрически седани и мини електромобили. Миналата година се появи слух, че компанията може да стартира производство в  Уругвай.

Коментари: 0