Конгресът на САЩ одобри тежки санкции срещу Турция

Законодателите приеха ограничения срещу банки и държавни служители в Анкара

Конгресът на САЩ одобри тежки санкции срещу Турция
Камарата на представителите на САЩ във вторник одобри пакет от санкции срещу Турция и нейния финансов сектор във връзка с военната операция на Анкара в Североизточна Сирия и закупуването на руски противоракетни ракетни системи С-400. Гласуването беше излъчено на уебсайта на долната камара на американския законодателен орган, предава „Фокус“.

Инициативата се нарича PACT Act. Това съкращение произлиза от Protect Against Conflict by Turkey Act (Закон за защита от конфликти от страна на Турция).

Той задължава президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи ограничения на участващите във военната операция в Сирия, по-специално срещу министъра на националната отбрана Хулуси Акар. Освен това администрацията на Вашингтон, съгласно Закона CAATSA ("За противодействие на противниците на Америка чрез санкции"), трябва да въведе ограничения във връзка с покупката на С-400 от Анкара. Автор на законопроекта е председателят на комисията по външни работи Елиът Енгел.

В доклада към законопроекта се казва, че Тръмп „трябва да наложи санкции на определени служители, участващи в инвазията [в Сирия], включително на турския министър на националната отбрана“.

Държавният департамент трябва да информира президента и Конгреса за други турски служители, участващи във инвазията, както и за чуждестранни граждани, които умишлено са предоставили на Турция стоки, услуги и отбранителни технологии, които биха могли да бъдат използвани при нахлуването в Северна Сирия. Санкциите трябва да се прилагат и спрямо тези чужденци във връзка със замразяването на техните активи и забраната за влизане [в Съединените щати], се казва в документа.

Конгресмените също така задължават американския президент да „наложи финансови санкции на голямата турска държавна банка Halkbank, както и на всички други финансови институции, които според Държавния департамент умишлено са улеснили значителни транзакции с участието на турските въоръжени сили или турската отбранителна индустрия, участващи в нашествието“.

В средата на октомври Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинение на Halkbank за нарушаване на американските санкции срещу Иран, измами и пране на пари.

От американското външно министерство, Министерството на финансите и разузнаването се изисква да предоставят подробна информация за активите, инвестициите, бизнес интересите и доходите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, както и членовете на неговото семейство. Администрацията на Вашингтон трябва да предаде на САЩ „доклад за въздействието на [турската инвазия в Сирия] върху националната сигурност“ на САЩ.

Освен това в бележката се казва, че на американските власти е забранено „да предоставят на турското правителство стоки, услуги и технологии за целите на отбраната“, ако те могат да бъдат използвани по време на операцията в Сирия.

Законодателите задължиха администрацията на Белия дом да приложи ограничението, което е предвидено в закона за CAATSA, приет в САЩ през 2017 г., във връзка с покупката на руската С-400 от Анкара. Този законов акт предполага по-специално въвеждането от американското правителство на санкции срещу онези държави, които сключват големи договори с Русия за закупуване на оръжие и военно оборудване.

„Купуването на руски системи за ПВО от Турция <...> трябва да се счита за значителна транзакция, описана в съответния параграф [на CAATSA]“, се казва в законопроекта. В тази връзка, не по-късно от 30 дни след приемането на тази инициатива, президентът „трябва да въведе пет или повече мерки за санкции“, посочени в съответния параграф на CAATSA във връзка с турското правителство.

Сега законопроектът се изпраща в горната камара на американския Конгрес. Инициативата може да се сблъска със сериозни пречки там. И така, лидерът на републиканското мнозинство в Сената на Конгреса на САЩ Мич Макконъл каза миналата седмица за „необходимостта да се обмисли всичко много внимателно“, преди да наложат санкции срещу съюзник в НАТО. Според него одобрението на този законопроект може да навреди и на американските компании и на американските съюзници, чиято икономика е тясно свързана с турската.

На 23 октомври Тръмп отмени санкциите, наложени на 14 октомври срещу Турция във връзка с военната й операция в Североизточна Сирия, но запази правото си да възстанови ограничителните мерки, както и значително да увеличи митата върху турски стоки, ако Анкара не изпълни задълженията си.
Коментари: 0