Контрабандата на цигари е на 11-годишно дъно

В Хасково обаче контрабандните тютюневи изделия са се увеличили от 8.7 на 18%

Контрабандата на цигари е на 11-годишно дъно
Автор: Цветан Петров
Контрабандните цигари са намалели до рекордно ниско ниво от 11 години насам. Това показаха данните от най-новото преброяване на изхвърлените цигарени кутии в  България, проведено от международната агенция Nielsen.

Проучването за първото тримесечие на годината представиха премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Валентин Радев, зам.-главният прокурор Иван Гешев и представители на бизнеса.

След като през последното тримесечие на 2017 г. беше регистриран първият скок на контрабандата с тютюневи изделия в България от почти 4 години насам (от 6 на 6.6%), делът на контрабандните цигари в страната вече са паднали на 5.8%.

„Неслучайно бюджетът е на 2 млрд. лв. излишък, а започнахме на минус, с дефицит”, каза Борисов. „Приходите в бюджета позволиха да направим толкова не само в социалната сфера, но и за заплатите на МВР, на армията, на учителите, на служителите за охраната на затворите, за добавките за пенсионерите за Коледа и Великден, за БАН”, каза той.

Същевременно обаче данните от Nielsen показват резки скокове на контрабандните цигари в някои български градове. Асеновград е изместил Хасково от лидерското място за последното тримесечие на 2017 г. по процент намерени кутии от контрабандни тютюневи изделия. Докато в Хасково контрабандните цигари са намалели от 17.3 на 14%, то в Асеновград са нараснали от 8.7 на 18%. Съществен ръст има и в Перник (от 5.3 на 14.7%) и в Благоевград (от 8.5 на 14.5%). Най-голям е спадът на контрабандните тютюневи стоки в Ямбол – от 12.7 на 1.3%.

Сравнение с другите държави показва, че в Румъния за първото тримесечие на 2018 г. контрабандните цигари са били 15.6%, а в Германия – 16%. Присъстващите на днешната среща бяха категорични, че са решени да задържат ниското равнище на контрабандни стоки.

„Решихме всяка сряда с главния прокурор, с шефовете на данъчните, митниците и службите на МВР да провеждаме оперативка, на която да отчитаме миналата седмица и да планираме следващата”, каза още премиерът.
Коментари: 0