Контролната зала на реактор 4 в Чернобил отвори за туристи (видео)

Те могат да влязат със защитно облекло и за съвсем кратко

Контролната зала на реактор 4 в Чернобил отвори за туристи (видео)

Снимка: Pixabay

Контролната зала на реактора 4 на атомната електроцентрала в Чернобил - мястото на най-опустошителната ядрена катастрофа в света, е отворена за туристи.

Украинското правителство за първи път отваря вратите на съоръжението за обществото, като част от по-голям ремонт, за да направи зоната на бедствията по-благоприятна за туристите.

Усилията, обявени от президента Володимир Зеленски през юли, включват нови пътеки за разходка, подобрена връзка за мобилни телефони и премахване на ограниченията за заснемане.

Контролната зала на бившата атомна електроцентрала е мястото, където инженерите затварят охлаждащите помпи на реактора като част от тест за безопасност през април 1986 г., който доведе до фаталната експлозия. Тя е считана за най-тежкия ядрен инцидент в историята. При експлозията се смятат за загинали официално най-малко 28 души в непосредствена близост. Няма точни данни за жертвите от ядреното замърсяване.

Преди скорошния ангажимент да представят обекта като туристическа атракция, посетителите можеха да видят електроцентралата само отвън, както и да посетят зловещия пуст град Припят и разрушените му сгради, както и символът на града - виенското колело, което така и никога не е заработило, припомня "Индипендънт".

Всичките 50 000 жители на града са евакуирани след произшествието, превръщайки Припят в град-призрак.

Въпреки това журналистите получиха първи поглед върху контролната зала като част от пускането на 21 нови туристически маршрута.

Залата, разположена под 36 000-тонна стоманена арка, все още има своите оригинални екрани и панели с командни бутони.

Посетителите могат да бъдат там само за няколко минути, за да се предотврати прекомерното излагане на радиация. Респиратори, каски и предпазно облекло са осигурени за тези, които са достатъчно смели, за да влязат вътре.

Около 200 тона радиоактивно гориво остават в централата.

Въпреки това ще бъде много трудно да се овладее интереса на хората към мястото. 

Броят на туристите расте непрекъснато, а допълнителен тласък беше даден след излъчването на популярната поредица на HBO "Чернобил", която беше пусната през май. Повече от 87 000 души са посетили Чернобил досега тази година, спрямо 72 000 през 2018 година.Коментари: 0