Концесиите са подкрепили пенсионната система със 100 млн. лв.

Почти 90% от натрупаните средства в Сребърния фонд са от концесионни такси

Концесиите са подкрепили пенсионната система със 100 млн. лв.
Концесионният бизнес често е критикуван, че „източва“ държавните богатства, от което печелят чужди фирми, а държавата само губи. Това обаче е грешно схващане, налагано основно от левия политически спектър. Отдаването на концесия всъщност решава един голям проблем – невъзможността на държавата да управлява достатъчно ефективно държавните активи. А неефективното управление най-често се изразява в регистриране на загуби от дейността и никакви постъпления в бюджета.Частната концесия гарантира такса, която се получава, без държавата да се интересува от управлението на съответния актив. Частният инвеститор от своя страна е силно заинтересован да управлява добре и да инвестира в този актив, за да печели.

Освен инвестиции и приходи в бюджета, концесионните такси са важни и за пенсионната система на България. Причината е, че по закон те отиват в т.нар. Сребърен фонд. А това е фондът, чиято единствена функция е да трупа средства, които след няколко години да бъдат използвани за реформиране на сегашния почти фалирал модел.

Данните на Министерството на финансите показват, че към края на август във фонда има натрупани 2.65 млрд. лв. За първите осем месеца на годината са постъпили общо 115 млн. лв., като близо 90% от тази сума са пари от концесионни такси.

След 2011 г. парите във фонда не носят никаква доходност, въпреки че по закон те могат да се управляват активно. Причината е, че от 2012 г. цялата сума се държи на 7-дневни депозити в централната банка, които не носят доходност. Преди това парите бяха разпределени в депозити с различна срочност и носеха средно около 9 млн. лв. на година от лихви. По закон, освен в БНБ, 20% от парите могат да се държат по сметки в търговски банки. До 70% от парите могат да се инвестират в акции на дружества от държави - членки на Европейския съюз, и 30%, ако са от трети страни. Една трета от активите могат да бъдат вложени и в облигации, емитирани от държави или компании с присъден инвестиционен рейтинг. Дори е възможно да се инвестират до 10% на валутния пазар. Липсва и приватизация.

Така че единствената възможност да се трупат пари, с които да се реформира пенсионната система, остават концесиите. За да станат концесиите още по ефективни, за да може държавата да намери начин да получава още повече приходи, за да успее бизнесът да намали трудностите пред извършването на своята дейност, трябва да се обсъждат проблемите.

В тази връзка Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и списание „Икономика” организират дискусия на тема „Прозрачност и ефективност на концесиите в България”, която е част от кампанията „Бизнес на светло”. На 11 октомври в зала „Средец“ на столичния „София хотел Балкан“ компании-концесионери ще имат възможност да обсъдят с изпълнителната и законодателната власт новия Закон за концесиите и всички проблеми, които касаят концесионния бизнес в България.

Всички въпроси относно новия Закон за за концесиите, както и всички проблеми, свързани с дейността на концесионерите, можете да изпращате на следния адрес: diskusia@economic.bgКоментари: 0