Копенхаген обяви състезание за събиране на боклук

Наградата ще бъде товарен мотор

Копенхаген обяви състезание за събиране на боклук
Копенхаген стартира инициатива за насърчаване на публичното събиране на отпадъци, съобщиха от общината, цитира TheMayor.EU. Градът пита какво ще се случи, ако всички 626,350 копенхагенци събгерат поне само едно парче боклук на ден през лятото. 

Хората се насърчават да събират отпадъци в датската столица, да си правят селфи и да го публикуват във Facebook или Instagram, като използват хаштага #takforskrald или се присъединяват към Snapchat и изпращат снимки на „kbhkommune“. Единственото условие на състезанието е, че хората трябва да събират боклук само в Копенхаген. Кампанията ще продължи до 12 август, след което градът ще избере случаен победител за наградата, която е товарен мотор.

С прилагането на интегрирана програма в продължение на много години Копенхаген изпраща по-малко от 2% от отпадъците си на депо. Почти 60% от отпадъците се рециклират и се използват максимално остатъчните отпадъци за генериране на топлинна енергия за градската топлофикационна мрежа. Националното законодателство предоставя интегрирано решение - набор от стратегии, политики и инвестиции, които гарантират висок процент на рециклиране и преобразуване на отпадъците в енергия. 

Управлението на отпадъците е важен елемент от устойчивостта, тъй като може да помогне за оптимизиране на потреблението на ресурси чрез рециклиране и повторна употреба. Освен това отпадъците представляват възобновяем енергиен източник. В този контекст интелигентното, дългосрочно и цялостно управление на отпадъците е жизненоважно за датската столица.
Коментари: 0