Кораби ще плават с помощта на хвърчила

Възможно е намаление с 20% от потреблението на гориво чрез ползването на хвърчила

Кораби ще плават с помощта на хвърчила

Кораби-цистерни скоро ще плават с помощта на хвърчила. Това е идеята на френския мореплавател Ив Парлие, който се надява до 4 г. да започне снабдяване яхти, риболовни и товарни кораби с криле, вдъхновени от хвърчилата, предаде France Presse.

Експерти от ООН са на мнение, че е възможно да се намали с 20% от потреблението на гориво от корабите чрез ползване на хвърчила като допълнително средство за придвижването им. 90% от транспорта на стоки се извършва по море, така че въпросното допълнително средство за придвижване ще намали значително парниковите емисии.

"Като се добави хвърчило с площ 320 кв. м към кораб, дълъг 200 м, икономията на гориво е около 25% за прекосяването на Атлантическия океан с попътен вятър, т.е. предотвратява се изхвърлянето на 134 тона въглероден диоксид в атмосферата", заяви Парлие. 

За своя проект, който се вписва в рамките на програма за създаване на екологични кораби, той е получил 4,4 млн. евро дотации за бюджет от 15 млн. евро в рамките на 4 г. Проектът е лансиран през септември 2014 г. и е тестван с 90-тонен риболовен кораб.

Целта е за въпросния период да бъде създадено крило с площ 200 кв. м, което да превозва кораби, дълги между 18 и 60 м, преди да се проектира хвърчило с площ 800 кв. м, предназначено за товарни кораби.

Коментари: 0