Коронавирусът изтри $9 трилиона от пазарите за 9 дни

Доходността по 10-годишните облигации в развитите икономики е на най-ниското си ниво от 120 години

Коронавирусът изтри $9 трилиона от пазарите за 9 дни

Снимка: БТА

2036 ~ 3 мин. четене
Глобалните пазари отново отбелязаха спадове в петък, продължавайки тренда на тежки загуби на Уолстрийт и организирайки повторение на кървавата баня от миналата седмица заради нарастващите признаци, че избухването на коронавируса ще доведе до рязък икономически спад.

Около 9 трилиона долара са заличени от световните пазари за девет дни, каза Bank of America в свой анализ, след като пазарите в САЩ отново затвориха дълбоко на червено в четвъртък, предава CNN.

Японският Nikkei 225 (N225) доведе до понижение сред основните индекси в Азия в петък, като затвори надолу с 2.7%. Южнокорейският индекс Kospi (KOSPI) падна с 2,2%. Хонконгският индекс Hang Seng (HSI) спадна с 2.3%, а китайският Shanghai Composite (SHCOMP) се понижи с 1.2%.

В Европа лондонският FTSE100 (UKX) се търгуваше с 3% по-ниско в петък сутринта. Германският DAX (DAX) спадна с 3,5%, а френският CAC40 (CAC40) беше с 3,6% по-слаб.

След петъчния спад на азиатските и европейските пазари, американските фючърси последваха тренда. Фючърсите на Dow загубиха 580 пункта, или 2.2%. Фючърсите на S&P 500 и Nasdaq Composite (COMP) паднаха повече от 2%.

Пазарите през последните няколко дни показват колко нервни са инвеститорите заради разрастващата се епидемия. Вече има над 100 000 потвърдени случаи на коронавирус по света и почти 3400 смъртни случая. Южна Корея, Италия, Япония и Иран се превърнаха в горещи точки, регистрирайки най-много случаи извън континентален Китай. А процентът на заразяване продължава да се покачва в САЩ и Обединеното кралство.

Цените на петрола ускориха спада си, въпреки плановете на OPEC за намаляване на доставките на суров петрол на световните пазари с 1,5 милиона барела на ден, тъй като Русия даде отпор на тази идея на картела.

Фючърсите на суров Brent - глобалният показател за цената на петрола, паднаха с над 4% до $47.80 за барел.

Междувременно инвеститорите все още вкарват парите си в сигурни убежища, тъй като страхът ги завладява. Златото продължи възходящия си поход, като добави към печалбите от четвъртък още 1% до $1688 за унция. 

И доходността на 10-годишните облигации падна под 0,7%, което е ново най-ниско ниво за всички времена. Доходността по 10-годишните облигации в развитите икономики е на най-ниското си ниво от 120 години, според Bank of America.

Загубите в петък в Азия и Европа последваха спада от почти 1000 пункта на Dow (INDU) снощи. Резкият спад дойде, след като индексът отбеляза две печалби от 1000 пункта и загуба от 800 пункта по-рано тази седмица.

Междувременно S&P 500 (SPX) падна с 3,4%. Индексът е загубил 6,4% за годината.

В петък S&P Global Ratings понижи икономическите си перспективи за Азиатско-Тихоокеанския регион, като каза, че коронавирусът може да изтрие 211 милиарда долара от доходите на домакинствата, корпорациите и правителствата и да забави икономическия растеж в региона до 4% за годината. Рейтинговата агенция имаше по-ранен прогнозен ръст от 4,8%.

Агенцията също прогнозира, че икономиката на Китай вероятно ще нарасне само с 4,8% и каза, че растежът може да се понижи още повече, ако случаите на заболяването нараснат, докато хората се върнат на работа и правителствата въведат отново ограничения върху дейността.

Нарастващото глобално огнище ще доведе до шокове за вътрешното търсене и предлагане на Япония и Южна Корея, казва агенцията и добавя, че това ще доведе и до по-слабо търсене от страна на САЩ и Европа.
Коментари: 0