Коронавирусът може да срути проекта „Европейски съюз“, смята Конте

Италианският премиер смята, че Блокът трябва да действа адекватно и координирано, за да помогне на страните

Коронавирусът може да срути проекта „Европейски съюз“, смята Конте

Снимка: БТА

Европейският съюз рискува да се провали като проект в коронавирусната криза. Това каза италианският премиер Джузепе Конте в интервю за BBC. Според него Блокът трябва да действа адекватно и координирано, за да помогне на страните, които са най-силно засегнати от вируса. А самото предизвикателство той определя като “най-голямото изпитание след Втората световна война”. 

Думите му идват в момент, когато Италия и някои други страни от ЕС се опитват да убедят по-консервативните членове на Блока в ползата от така наречените “коронаоблигации” (споделяне на общ дълг, в изплащането на който да помагат всички държави от ЕС). Идеята среща остър отпор от Нидерландия и Германия, което доведе до сблъсък между финансовите министри на еврозоната.

Обръщайки внимание на историческия момент, Конте казва: "Ако не използваме възможността да вдъхнем нов живот в европейския проект, рискът от провал е реален."

Актуалните данни от Италия, която е една от най-засегнатите от коронавируса страни, вдъхват надежда – ръстът на заболелите от преди ден е малко над 1%, като, за сравнение, преди две седмици той е 7%. Въпреки това рестриктивните мерки за блокиране, наложени на 9 март, няма да бъдат облекчени изведнъж.

"Трябва да изберем сектори, които могат да рестартират дейността си. Ако изследователите потвърдят, може вече да започнем да облекчаваме някои мерки до края на този месец”, коментира Конте.

Реакциите на правителството по време на кризата като цяло повишиха доверието в него въпреки първоначалната съпротива в Ломбардия. Сега рейтингът на кабинета се е вдигнал от 46% до 71%, по данни на Demos. 
Коментари: 0