Коронавирусът в България все още е основно “внос от чужбина”

Става дума за хора, посещавали Западна Европа през последните седмици, коментира д-р Ангел Кунчев

Коронавирусът в България все още е основно “внос от чужбина”

Снимка: Screenshot/Nova

5948 ~ 1 мин. четене
Основният механизъм на възникване на заболяването с коронавирус в България все още е вносът от чужбина – близо 90% са хора, посещавали страни от Западна Европа през последните дни и седмици. Постепенно обаче се върви и към разпространението на вируса в обществото. Това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор, част от националния оперативен щаб във връзка с коронавируса, в ефира на БНР.

Всичко досега отговаря “точно на профила на хората, които очаквахме”, отбеляза той. Според него това е знак, че предприетите мерки – граничен контрол и налагане на карантина, са адекватни. По негови думи България в момента е една от най-слабо засегнатите европейски страни и една от първите, въвели статута на извънредното положение. 

“Успяхме да намалим интензивния внос, което дава ценно време и на здравната система да е по-подготвена, започна производство на маски и защитни облекла в наши предприятия. Това ни дава време да имаме шанс да достигнем до ефективни лекарства, до ваксини“, обясни той. 

Основният проблем при коронавируса е, че се разпространява масово и се предава лесно – един човек заразява трима-четирима души около себе си. 80% от хората са само носители на инфекцията или пък я прекарват много леко, като голяма част не разбират, че са положителни. 

“Ударът се поема от хората във възрастовата група над 60-65 години, а за тези, които имат и придружаващи заболявания, може да е фатално. При тях смъртността е 18-20%. Ние трябва да мислим за тях“, призова Кунчев.

Коментари: 0