Косово прави редовна армия

Предвиден е бюджет от 98 млн. евро

Косово прави редовна армия

Хашим Тачи прави преглед на състава

Снимка: БТА

Парламентът на Косово днес одобрява закон, с който се създаване редовна армия на базата на досегашните сили за сигурност. Действията на Прищина обаче предизвикаха ново напрежение със Сърбия и критики от страна на НАТО,предава БНТ.

Косовската армия ще бъде редовна и леко въоръжена, предвижда законът. Тя ще отговаря за реакции при кризи и операции по гражданска защита. Предвиден е бюджет от 98 млн. евро. Броят на военните е 5000 души, а на запасняците - 3000. 

Косовският президент Хашим Тачи, който посети казарми край Прищина, увери, че армията ще бъде гарант на мира и ще служи на всички общности в страната.

Сърбия, която не признава обявената преди 10 години независимост на Косово, обвини Прищина, че вреди на стабилността на Балканите.

САЩ подкрепиха създаването на косовска армия. НАТО обаче е на друга позиция - според генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг планът за създаване на армия е "ненавременен" и противоречи на съветите на редица натовски съюзници. Според Столтенберг той може да навреди на перспективите на Косово" за присъединяване към НАТО и Евросъюза. 
Коментари: 0