Ковачев: Европейският Фонд за възстановяване ще подкрепи туризма и малките фирми в България

Бюджетът му ще бъде около 500 млрд. евро - комбинация между безвъзмездна помощ и дългосрочни заеми

Ковачев: Европейският Фонд за възстановяване ще подкрепи туризма и малките фирми в България

Снимка: Economic.bg/Архив

1204 ~ 2 мин. четене

Икономиките в ЕС са силно зависими една от друга, така че трябва да се помага на всички, включително и на България, която има много сериозна нужда в секторите туризъм и ресторантьорство, и в сферата на малките и средни предприятия. За тях ние ще получим помощ от Фонда за възстановяване, който утре председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи официално на извънредно заседание на Европейския парламент. Това обяви в ефира на Nova европейският депутат и зам.-председател от ЕНП Андрей Ковачев.

Той обясни, че ЕК пази детайлите по функционирането на фонда, но е ясно, че бюджетът му ще бъде около 500 млрд. евро - комбинация между безвъзмездна помощ и дългосрочни заеми. Очаква се той да бъде контролиран от Европейския парламент.

„Досега стана ясно, че ще има т.нар. оценка на нуждите за всеки регион, всяка страна, в зависимост колко те са засегнати от пандемията, какви са последиците за икономиката им, какъв е броят на безработните души в тях. Важно е да се знае, че това са свежи пари, които са допълнителни към многогодишната финансова рамка за следващия програмен период, така че това няма да бъде орязване на кохезионната политика или на политиката за селското стопанство“, разкри Ковачев.

„Категорично няма шанс страните, в които пандемията взе най-много жертви да вземат и цялата помощ от фонда. Всяка страна ще получи от този фонд за възстановяване достатъчно средства, за да подпомогне най-тежко засегнатите си сектори“, увери Ковачев.

Все още няма яснота дали парите от този фонд ще бъдат трансферирани към националните правителства, които да решават на кой сектор да ги предоставят, или ЕК ще решава към кои сектори да се насочат парите.

Той подчерта, че от ЕНП настояват европейският бюджет да има собствени ресурси. Възможностите за това са няколко - генериране на средства от данъци, глоби, дигитални такси, такси върху пластмасата, за да „може вноските на страните членки да бъдат намалени, а да не се увеличават“.

Колкото до изказването на председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, че ЕС трябва да спре „шопинга“ на европейски фирми от страна на Китай, Ковачев добави, че в момента Китай купува поевтинели активи в Италия и Испания и се опитва да излезе печеливш от тази криза чрез държавни пари, а не със свободен капитал.

„Трябва да намалим нашата зависимост от Индия и Китай по отношение на медицински продукти“, допълни още Ковачев.

Подкрепи Economic.bg