Крадци на пароли: Атаките са скочили с 45% за шест месеца

Потребителите могат да повишат защитата си по няколко начина

Крадци на пароли: Атаките са скочили с 45% за шест месеца

Снимка: Twenty20

2654 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Експертите по киберсигурност от Kaspersky са забелязали драстичен скок на опитите за кражба на пароли. Само през септември например е имало с приблизително 160 000 повече потърпевши, отколкото през април, показва техният анализ. Това е увеличение от 45%.

Както сочи статистиката, логин детайлите, паролите, данните за плащания и друга лична информация продължават да бъдат привлекателни за киберпрестъпниците и остават популярна стока на черния пазар“, коментира Богдан Писмиченко, регионален мениджър на Kaspersky за България, Румъния и Молдова.

Повишената активност донякъде е обяснима, предвид трансформацията на работните процеси през последната година и половина. Колкото повече се увеличават времето и дейностите на хората онлайн, толкова по-голяма е вероятността да станат мишена и жертва на кибератаки.

А престъпниците непрекъснато измислят нови методи за онлайн измами. Kaspersky обръща особено внимание именно на опитите за кражба на пароли чрез специален зловреден софтуер Trojan-PSW, който е сред т.нар. „крадци на пароли“ и други данни от акаунтите на потребителите.

Повишената активност на измамниците, използващи софтуерни „крадци на пароли“, също налага необходимостта потребителите да бъдат по-внимателни, да не отварят непроверени линкове и да използват актуализирани програми за защита на устройствата си.“

През последните месеци експертите забелязаха и рязко покачване в броя на опитите за атаки: третото тримесечие на 2021 г. (от юли до септември) бележи увеличение от почти 30%. Общият брой на идентифицираните атаки и опити за такива също се е увеличил спрямо предходната година: от 24.8 милиона на 25.5 милиона. 

 

Брой потребители, атакувани с Trojan-PSW през първите 9 месеца на 2021 г.

Мерки за защита 

За да не стават жертви на зловреден софтуер и измами, целящи кражба на логин детайли, Kaspersky съветва потребителите:

  • Винаги актуализирайте софтуера на всички ползвани устройства, за да предотвратите появата на уязвими точки и атаки във вашата мрежа 
  • Използвайте сложни пароли за достъп до корпоративни услуги и минимум двуфакторна автентификация за достъп до акаунта си
  • Избягвайте да публикувате онлайн лична информация, която може да разкрие самоличността ви, като физически адрес, личен телефонен номер, имейл адрес и т.н. Преди да предоставите каквато и да било информация, помислете за непредвидените последици и не споделяйте нищо, което би могло да компрометира вашите данни или данните на други лица.
Подкрепи Economic.bg