Крадците на ток ще плащат 3 пъти повече

Периодът на санкцията скача на 6 месеца, вместо досегашните 3

Крадците на ток ще плащат 3 пъти повече

Снимка: Стоян Йотов

Автор: Илия Лазаров

Потребителите, уличени в кражби на ток, да плащат 3 пъти повече за използваната ел.енергия. Това е една от мерките, подготвени от Министерството на енергетиката с цел пресичане кражбите на електроенергия. 

Това съобщи енерийният министър Теменужка Петкова по време на енергиен форум, посветен на кражбите на ток и съоръжения, предаде репортер на Economic.bg.

Предвижда се крадците на ток да бъдат таксувани с 20 ст./кВтч, вместо досегашните едва 6 ст./кВтч., което е трикратно увеличение на ставката. „В момента крадците на ел. енергия плащат 6 ст./кВтч, което се равнява се на технологичните разходи на компаниите, а лоялните клиенти плащат 13-15 ст./ кВтч.“, обясни Петкова.

Периодът на санкцията също ще се увеличи двойно – от 3 на 6 месеца. „Към настоящия момент сумите се начисляват за 3 месеца назад във времето, предложението е този период да бъде увеличен до 6 месеца“, посочи енергийният министър.  

Предвижда се създаването на експертна работна група, която да излезе с конкретни предложения за промени в закони и подзаконови актове, с чиято помощ проблемът с кражбите на ток да бъде решен.

Дали и как ще се случи всичко това зависи главно от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). „За да се стигне до подобна промяна, трябва да се променят правилата за търговия, което е в правомощията на КЕВР“, подчерта Петкова.

Коментари: 0