„Кралят на банкрута“ е новият търговски министър на САЩ

78-годишният Уилбър Рос има богат опит в бизнеса

„Кралят на банкрута“ е новият търговски министър на САЩ
3734 ~ 1 мин. четене

Инвеститорът милиардер Уилбър Рос е изборът на Доналд Тръмп за министър на търговията, съобщи високопоставен представител от преходния екип на избраника за президент на САЩ, цитиран от AP.

78-годишният Рос е известен с прозвището „Кралят на банкрута“, тъй като е натрупал богатството си от закупуване на фалирали компании, които вдига на крака. По оценки на сп. Forbes състоянието му възлиза на близо 3 млрд. долара.

„Причината, поради която подкрепям Тръмп, е, че според мен се нуждаем от нов, по-радикален подход към управлението от това, което сме имали преди“, каза Рос през юни в ефира на телевизия CNBC.

За 24 години като банкер в „Ротшилд“ Рос разработва доходоносна бизнес ниша в банкрута и корпоративното преструктуриране. Той основава през 2000 г. собствена компания и печели част от богатството си от инвестиции в компании в затруднено положение от Средния Запад. 

Инвестира в разнообразни предприятия - за текстил, въглища, стомана, телекомуникации. В някои случаи Рос прави това чрез ограничаване на придобивките на работниците, отбелязва AP.

Подкрепи Economic.bg