Красимир Вълчев: Все повече ще трябва квалификация, а не диплома

Според образователния министър все повече инвестициите ще зависят от наличието на работна сила в дадения регион

Красимир Вълчев: Все повече ще трябва квалификация, а не диплома
844 ~ 1 мин. четене

Днес пазарът на труда и в бъдеще във все по-голяма степен ще изисква квалификация, отколкото диплома. Наскоро едно проучване показа, че 2/3 от България е икономическа пустиня. Няма достатъчно предприятия. Това коментира в сутрешния блок на БНТ образователният министър Красимир Вълчев.

„Все повече инвестициите ще зависят от наличието на работна сила. Ако в миналото те зависeха от инфраструктура, от други фактори, днес работната сила е основният ограничител пред инвестиционната активност. Ние трябва по всякакъв начин да се опитаме да накараме родителите и децата да се включат в професионално образование. Факт е обаче, че то загуби престиж последните две-три десетилетия“, каза още министърът.

Вълчев изложи идея, според която всяка година с по малко да се увеличава приемът в професионалните гимназии. Промяната обаче няма да засегне гимназиите в големите градове като София и Варна. Той коментира също, че в момента около 900 училища приемат деца в гимназиален етап, като в момента се определят паралелките на областно ниво.

Министърът на образованието и науката добави, че от гледна точка на пазара на труда позициите, които изискват професионално техническо образование днес са с по-високо заплащане отколкото позициите, които изискват висше образование в едни и същи предприятия. Тази разлика ще расте в бъдеще, защото днешните предприятия изискват технологични умения.

„Критично важно е за икономиката да увеличим приема в паралелки за придобиване на професия. Но това ще стане с малки крачки“, обобщи Вълчев.

Коментари: 0