Кражба на масло остави без ток кв. Враждебна

Това е третият източен и повреден трансформатор само за седмица

Кражба на масло остави без ток кв. Враждебна
3641 ~ 1 мин. четене

Кражба на трансформаторно масло е причината вчера в 15 ч. 100 клиенти на ЧЕЗ да останат без електрозахранване в продължение на 5 часа в столичния квартал Враждебна. Вследствие на посегателството изгоря трансформатор на компанията на стойност 23 000 лева. С цел обезопасяване на работата, по време на подмяната му беше прекъснато електрозахранването на още 2200 потребители за 45 минути.

Това е третата кражба на трансформаторно масло тази седмица. Само преди два дни беше източено маслото от два работещи трансформатора в гр. Бухово. Вследствие на кражбите изгоряха съоръжения на обща стойност 35 000 лв. С това щетите само от този тип кражби тази седмица достигат 60 000 лв.

„За пореден път става ясно как от кражбите страдат редовните клиенти на ЧЕЗ, на които им се налага с часове да стоят без ток. Крадците явно са се чувствали достатъчно уверени, за да източат маслото през светлата част на денонощието. Призоваваме за строги наказателни мерки и нетърпимост към този род престъпления“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

През 2015 г. вследствие на кражба на 30 000 литра масло бяха повредени 54 трансформатора. Преките и непреки щети в резултат на тези посегателства възлизат на общата стойност от 2,2 милиона лева. 

Подкрепи Economic.bg