Кражби на съоръжения оставиха без ток клиенти на ЧЕЗ през уикенда

За първите 9 месеца щетите от незаконни посегателства надхвърлят 1 млн. лева

Кражби на съоръжения оставиха без ток клиенти на ЧЕЗ през уикенда

Пореднинагли кражби от съоръжения, оставиха без електрозахранване клиенти на ЧЕЗпрез уикенда. На 07.11.2015 г. в 10:37 ч. бе повреден трансформатор вследствие на източено трансформаторно масло. Без захранване за около 2 часа останаха около 200 клиенти на дружеството в столичния квартал „Надежда“.На следващия ден в резултат на откраднати два броя медни кабели ниско напрежение без ток за около 7 часа бяха 200 абоната на ЧЕЗ в кв.Орландовци. Преките щетиот двете кражби са на обща стойност над 5000 лева, а непреките надвишават 20000 лева, съобщават от компанията.

За първите 9 месеца от трансформатори на ЧЕЗ са източени близо 24 хиляди литра трансформаторно масло. То осигурява изолацията на трансформатора и когато се източи, аварират съоръжения, чиято смяна струва между 10 и 30 хил. лева.

За деветмесечието посегателствата над съоръжения на ЧЕЗ – проводници, кабели и трансформатори - са нанесли преки щети в размер на 1 068 836 лева, а непреките щети възлизат на 1,5 млн. лева. Това са средства, които при други обстоятелства компанията би могла да вложи в подобряване на услугите и в развитието на мрежата

„Проблемът с посегателствата на съоръжения е проблем с обществена значимост. Кражбите и вандализмът над енергийни съоръжения ощетяват най-вече крайните потребители. Подобни посегателства нарушават нормалния ритъм на живот и спокойствие на клиентите. Това не може да се компенсира по никакъв начин. Затова не спираме да призоваваме за по-строг контрол, било чрез законодателни мерки, било чрез по-голяма обществена нетърпимост към този вид престъпления“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Клиентите могат да подават сигнали за злоупотреби  на имейл адрес zaklienta@cez.bg, в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010.

Коментари: 0