Криптовалутата на Facebook вероято остава без подкрепата на Mastercard и Visa

Двете компании бяха сред ключовите партньори на Асоциация \"Либра\"

Криптовалутата на Facebook вероято остава без подкрепата на Mastercard и Visa

Снимка: Pixabay

348 ~ 1 мин. четене
Mastercard и Visa са част от ключовите компании, които преразглеждат участието си в проекта по създаването на криптовалутата на Facebook - Libra. Това съобщава Reuters, позовавайки се на публикация в WSJ.

Според финансовото издание, ръководителите на някои от компаниите поддръжници на проекта, известни като Асоциация „Либра“, са отказали молбите на Facebook да подкрепят публично проекта вследствие на негативна реакция на тази идея от страна на САЩ, както и на редица европейски правителства и дори ЕЦБ, както и от страх да не привлекат вниманието на регулаторните органи.

В публикацията се казва още, че Министерството на финансите на САЩ е изпрало писма до редица компании, включително Mastercard и Visa, с молба за пълен преглед на техните програми срещу прането на пари и как дигиталната валута Libra ще се впише в тях. Когато обаче компаниите, които са членове на Асоциацията, са поискали от Facebook информация по тези въпроси, те не са получили подробни отговори.

В отговор на публикацията на WSJ Дейвид Маркъс, човекът, който отговаря за реализирането на криптовалутата, написа в Twitter, че не е запознат с плановете на някои конкретни компании.
Подкрепи Economic.bg