Кристалина Георгиева призова да кандидатстваме за новия фонд с €315 млрд.

Експериментът \"Орешарски” струва 9 млрд. лв. на България, трябва да стабилизираме държавата, оправда се премиерът Бойко Борисов пред вицепрезидента на ЕК

Пари има, проекти няма

Кристалина Георгиева призова да кандидатстваме за новия фонд с €315 млрд.

Снимка: БГНЕС

4376 ~ 4 мин. четене
Автор: Николай Марченко
От решението на Еврокомисията (ЕК) за 315 млрд. евро инвестиционен план зависят най-вече страни като България, констатира днес комисарят по бюджета и човешки ресурси Кристалина Георгиева, която дойде в София за първото си в тази длъжност посещение.

„Изключително важно е всички страни. И особено страни като България, които имат огромна нужда от такъв инвестиционен ресурс бързо да оценят възможностите за участие в този план и да се възползват от него“, заяви тя след срещата с премиера Бойко Борисов в сградата на Министерски съвет (МС)

На въпрос каква част от тези средства могат да бъдат използвани от България и в коя област конкретно може да стане това вицепрезидентът на ЕК отговори, тези средства имат основно ролята на гаранция, така че да свалят риска за инвеститорите и да събудят парите, „които сега спят в банките”. „За да може това да се случи, трябва да има добре подготвени проекти и да е ясно защо тези проекти не се реализират, какво пречи и тези пречки да се махат”, заяви Георгиева.

По думите й, различни инициативи като предлаганата от правителството програма за енергийна ефективност, може да кандидатства за пари от фонда. „Четирите основни приоритети, които са определени за фонда са инфраструктура, дигитален пазар, енергетика и иновации“, каза още Георгиева.

„Фондът ще бъде разделен на две части – едната за големи проекти ,а другата за малки и средни предприятия. за да може България да се възползва тя трябва да направи две неща. Вече има заявени проекти, първото, което трябва да направи е да погледне за какво още може да кандидатства и второто - да ангажира българският частен сектор, така че той да разбира как би могъл да се възползва от тези гаранции“.

По думите й, в Европа няма проблем с липса на пари - пари има, но няма доверие в това, че може да се инвестира без голям риск за инвеститорите. „Неслучайно избрах първото ми пътуване в новата ми позиция да бъде именно в София, защото моята страна ме подкрепи за втори мандат и аз искам да благодаря на всички за това“, каза Кристалина Георгиева.

„Но още повече, защото от позицията си на човек, който отговаря за бюджета на ЕС, много добре осъзнавам колко е важно да усвояваме добре, да има резултати от европейското финансиране, за да можем да докажем на всички ,че европейската солидарност е изключително важна за просперитета в Европа”, заяви Георгиева.

Тя допълни, че няма как да води преговори по бюджета за в бъдеще, ако не усвояваме парите, които вече са ни дадени. „За България това са 4,5 млрд. евро от предишния период и имаме 16 млрд. евро за следващия период. Изключително важно е страни, като нашата, които имат огромна нужда от този ресурс да работят с ЕК, така е той да доведе до резултати за нашата икономика и хора”.

Кристалина Георгиева поздрави Бойко Борисов за това, че е успял да направи правителство в нелеки условия и така да запази страната от още по-сериозна политическа криза.” Знаем последните година и половина колко много навредиха на икономиката и на качеството на живота на хората. Има правителство и това много се цени там, откъдето идвам – в Брюксел много се цени”, каза още Георгиева.

Тя допълни, че преди 2 седмици ЕК е взела решение да размрази парите по ОП „Околна среда”, а днес са взели решение да започне първата от новите програми. „Това са 1 млрд. евро, предимно за откриване на нови работни места в България и аз се надявам ,че така ще продължим и в следващите дни и месеци”, посочи тя.

Аз съм убеден, че парламентът и ние в най-скоро време ще приемем стратегията по съдебната реформа. „Неслучайно оставихме министърът на правосъдието от предишното правителство, който изгради една добра стратегия за съдебната система”, посочи Борисов и допълни , че според него тази приемственост е похвална и тя ще доведе до отпадането на мониторинговия механизъм, ако в България има стабилност. Преди година и половина искахме да ни откъснат от Румъния, защото те ни пречеха с Шенген, те ни пречеха с огромните си дефицити, а България беше за пример. От 1,2% дефицит, сега е на 3,7% дефицит. Експериментът „Орешарски” струва 9 млрд. лв. на държавата и това са фактите и в бюджета го показваме ясно и точно разписано. Надявам се повече експерименти да не правим, а да стабилизираме държавата“.

По думите му „инвестиции ще дойдат, когато ние демонстрираме пред света, че сме стабилна държава“. Борисов заяви, че именно заради това в следващите дни ще разговаря с президента на ЕК Жан-Клод Юнкер, с Доналд Туск и с Мартин Шулц на срещи. „Именно това ще се опитаме да представим пред Европа - че България има парламентарно представени партии, които знаят ,че стабилността е над всичко в този момент.

„Днес пред парламента благодарих на всички политически партии, които са в българския парламент за това, че има парламент, има правителство и европейската солидарност в лицето на европейските фондове и програми една по една се връщат, което е единствения свеж ресурс в страната. Другият ресурс, който може да влезе, е чрез инвестиции“.

Подкрепи Economic.bg