„Криза, каква криза?“, питат туристите в Гърция

Туризмът в южната ни съседка процъфтява и е основен стълб на икономиката

„Криза, каква криза?“, питат туристите в Гърция
3662 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

На лондонското летище Хийтоу най-голямата гръцка авиокомпания Aegean Airlines предлага неустоима оферта на един пътник – тъй като полетът е напълно резервиран, да си вземе друг полет и да получи 400 евро плюс безплатен двупосочен билет до всяка точка на Европа.

Няколко часа по-късно в Атина дълга опашка бавно се придвижва към паспортния контрол, докато усмихнатите, но забързани служители викат „Санторини“, „Милитини“ и имената на други слънчеви гръцки дестинации, тъй като се опитват да насочат туристите колкото се може по-бързо към свързващите полети.  

Въпреки всичките си икономически и политически проблеми, Гърция се пълни с чуждестранни туристи, пише в. The Тoronto Sun.

„По телевизията казаха, че можем да дойдем“, цитира вестникът турист от Нормандия, Франция, почиващ си в кафене на открито на площад „Синтагма“ в Атина, охлаждан от вентилатори, разпръскващи водни пръски.

„Дойдохме за да посетим островите, не континенталната част на страната“, добавя туристът.

Наблизо друг френски турист сяда в “Athens Happy Train” – туристическо влакче, което разхожда посетителите между основните забележителности в гръцката столица, като Акропола и т.н.

„Моят приятел обича историята и културата“, казва Кристел Фурнидие от Перпиньон, сочейки спътника си.

От гледна точка на туристите гръцките древни паметници и идеалните за игра и почивка острови са се променили малко от икономическата криза, която доведе до затварянето на банките и доведе страната на косъм от напускането на еврозоната, отбелязва канадското издание.

Гърция си е все така добре, като се вземе предвид, че туризмът представлява около 1/5 от гръцкия БВП – може би дори повече сега, когато икономиката се свива, пише още вестникът.

„Туризмът е... нашата тежка промишленост, днес той е основният източник на доходи, както и на работни места за повечето от гърците“, заяви от парламентарната трибуна гръцкият министър на туризма Елена Кунтура.

„Днес той предлага 750 хил. преки работни места, цифра, която се удвоява, достигайки 1,5 млн. работни места, като включим и непреките такива, изцяло свързани с туризма“, добавя тя. 

Подкрепи Economic.bg