Кризата нанася удар върху строителството в България със закъснение

За втори пореден месец е отчетен спад в строителството, а в ЕС нарастване

Кризата нанася удар върху строителството в България със закъснение

Снимка: Economic.bg/Архив

Строителството в България през август отчита спад от 1% спрямо юли, когато се понижи с 0.5%, показват данни на Евростат. Това представлява намаление за втори пореден месец след известно възстановяване през месеците май и юни, когато строителството в България отчиташе положителна тенденция.

На годишна база продукцията се понижи през август с 4.9% след спад с 4% през юли. Припомняме, че през месеците на блокада – март и април, строителството в България отчете понижение, но не успя да „потъне“, каквато беше тенденцията в Европейския съюз. През март строителството у нас отбеляза cпaд oт 11.2% в cpaвнeниe c мeceц пo-paнo. Ha гoдишнa бaзa нaмaлeниeтo бешe пo-гoлямo – c 14%, нo пoчти ĸoлĸoтo cpeднoтo зa Eвpoпeйcĸия cъюз (EC) – 13.4%.

Важно е да се отбележи обаче, че България беше една от малкото държави, в които строителството не беше забранено по време на извънредното положение и не попадаше в обхвата на строгите мерки срещу коронавируса.

На фона на ситуацията тук строителството в Европейския съюз се съживява. То бележи ръст от 2.4% през август спрямо юли, когато остана без промяна на месечна база, докато в рамките на еврозоната нарасна с 2.6% след слабо повишение с 0.3% през юли. Продукцията от гражданското и инженерно строителство нарасна в ЕС с едва 0.5% и в еврозоната с 0.7%, докато при сградното строителство обемите се повишиха през август в ЕС с 2.7%, а в еврозоната с 2.8%.

Най-голям ръст през август отбеляза строителството във Франция, нараствайки с 4.9%, следвана от Словения (с 2.4%) и Унгария (с 1.9%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния сектор на ЕС и еврозоната се понижи през август съответно с 1.5% и с 0.9%, но след спадове през юли съответно с 3.7% и с 3.4%.

Най-силен спад на годишна база в строителството беше отчетен в Словакия (18%), Унгария (13.6%) и Полша (12.1%),  докато повишение беше отчетно в Румъния (+12.4%), Словения (+4.8%) и Финландия (+ 2.2%).

Коментари: 0