Кризата с доставките на кафе се задълбочава

Новата порция проблеми този път идва от Виетнам

Кризата с доставките на кафе се задълбочава

Снимка: Twenty20

1172 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Случващото се във Виетнам заплашва глобалните доставки на кафе, пишат световните медии. Причината се корени във влошената пандемична обстановка и строгите ограничения за пътуване в Хо Ши Мин, най-важният икономически и транспортен център в страната. Към момента той остава блокиран заради скок скок на случаите на „Делта“ щама.

Виетнам е основен производител на робуста, зърното с горчив вкус, използвано в разтворимо кафе и някои смеси за еспресо. Цените на едро са скочили с около 50% само в рамките на тази година.

Блокирането на Хо Ши Мин затруднява значително износителите на кафе, чиито ръце в момента са вързани, а глобалните доставки на практика невъзможни. Сегашната криза идва и на фона на вече задълбочилата се такава по логистичната верига като цяло, след като пандемията постави на изпитание транспортните връзки. В момента има сериозен недостиг на контейнери, докато разходите за корабоплаване растат.

Неизчерпаемите проблеми с кафето 

Хо Ши Мин и неговите пристанища са ключова част от глобалната корабна мрежа, простираща се между Китай и Европа.

Виетнамската асоциация за кафе и какао, както и други търговски организации, призоваха правителството на страната да облекчи ограниченията, за да избегне по-нататъшно забавяне на доставките и свързаните с тях разходи.

Миналата седмица транспортният министър на Виетнам отговори на опасенията, като нареди на регионалните власти в южната част на страната да предприемат действия за облекчаване на ненужната тежест при транспортирането на стоки, включително кафе.

Проблемите пред виетнамските производители обаче са последният проблем, който засяга индустрията за кафе. Бразилия, най-големият производител на кафе на зърна от висококачествена арабика, също алармира за трудности. Там обаче те са от друго естество и са свързани със сушата и студовете.

Страната регистрира най-ниските температура от 1994 г. насам, което изстреля цената на непържените кафени зърна до най-високото им ниво от близо седем години. Според докладите, щетите от замръзване са били толкова тежки, че някои производители на кафе може да се наложи да пресадят дървета. Това означава, че ще им трябват до три години, за да възобновят производството.

Подкрепи Economic.bg