Манолова: БСП и ИТН блокираха третия мандат

Според нея в условията на криза политическите партии трябва да отстъпят от егото си и от тънките партийно-политически сметки

Манолова: БСП и ИТН блокираха третия мандат

Снимка: БТА

2570 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Третият мандат беше възможен само ако имаше разбирателство и споразумение между партиите на протеста преди връчването му, но и от БСП, и от ИТН подобни разговори бяха блокирани и се вижда резултатът. Естествено, че без участието на ДБ и ИТН, без разбирателство между тях, нас и БСП, това при кого да отиде и как да бъде построена работата за сформиране на кабинет, третият мандат ще бъде един провал. Това заяви Мая Манолова от ИБГНИ в коментар относно неслучилата се среща между БСП и ДБ по-рано днес.

„ИБГНИ участва в срещата с БСП. Още тогава бяхме абсолютно ясни, че всякакви заигравки за това, че е възможна подкрепата за кабинет без ДБ и без ИТН, означава да се разчита на гласовете на ГЕРБ и ДПС, което е абсолютно неприемливо за нас", допълни Манолова.

По думите ѝ от ИБГНИ работят отговорно по актуализацията на бюджета и са подготвили редица предложения. Според Манолова трябва да се говори за сформирането на мнозинство за актуализацията на бюджета в интерес на хората и на бизнеса. Също така да се остави държавата в навечерието на следващите два избора и идващите три кризи в добър вид и добро състояние.

Достатъчно отговорни сме да го направим, останалото е политическа екзотика", каза още лидерът на ИБГНИ.

Тя коментира и думите на служебния премиер Стефан Янев, че има криза на политическото лидерство в България.

В условията на криза наистина е време за лидерство, такова трябваше да проявят лидерите на политическите партии, да отстъпят назад от собственото си его и от тънките партийно политически сметки, но видяхме, че това не се случва", каза Манолова.

Лидерът на ИБГНИ обясни, че отговорността в случая е на ИТН и техния лидер, които са пропуснали да съставят правителство.

Подкрепи Economic.bg