Кризата се задълбочава, а с нея и „пропастта“ между туристическото министерство и бранша

Частично одобрение към мерките на министър Николина Ангелкова има по отношение на предлаганите ваучери за туристи

Кризата се задълбочава, а с нея и „пропастта“ между туристическото министерство и бранша

Снимка: Economic.bg/Архив

5966 ~ 5 мин. четене

Вижданията на министъра на туризма продължават да не съвпадат с нуждите на ръководения от нея сектор. Браншът е най-тежко засегнат от мерките на правителството срещу разпространението на Covid-19 и настоява да се предприемат реални действия в тази посока. Засега обаче властта отказва да чуе исканията на хотелиери, ресторантьори и туроператори. Сближаване на позициите има по отношение на предлаганите ваучери за туристи, но и по тази мярка разминаванията са значителни.

„Това, че Ангелкова има собствени виждания, не значи, че секторът е приел тези виждания за национални. Имаше и други виждания, които не срещат разбиране – например облекчаване на визовия режим за руснаците и турците. Затова имаме отрицателен отговор, както и за предложението ни за чартърите. Идеята за ваучерите е нещо, което подкрепяме напълно, но не в ограничителния вариант, каквито са предложенията в момента“, коментира пред Economic.bg Мартин Захариев, зам.-председател на Националния борд по туризъм (НБТ). Той коментира обявените мерки от Министерството на туризма, свързани със справянето с кризата, вследствие на пандемията от коронавирус.

Припомняме, че от Борда по туризъм изпратиха свое становище до министъра на туризма Николина Ангелкова, министъра на външните работи Екатерина Захариева и министъра на транспорта Росен Желязков с искания и идеи за спасяване на сектора. Едно от тях беше всички самолети, които изпълняват чартърни полети, да зареждат гориво на цена, в която не се включва акциза. Също така настояват за облекчен визов режим за руските и турските туристи.

И въпреки че различията между бранша и министър Ангелкова са доста големи, не било време за оставки. Нейната оставка беше поискана преди дни от обединение „Бъдеще за туризма“ и беше подкрепена от АБТТА и БАТА. „Честно казано моето усещане е, че се получават доста различния между исканията на бранша и реално предприетите мерки от министерството. Но все пак ние не подкрепяне искането за оставка на Ангелкова. Не е времето за оставки и тя  не решава нищо. По-скоро това е риск да изпаднем в управленска немощ, което ще е още по-драматично, защото ние не знаем кой би дошъл като нов министър. Така че по никакъв начин не подкрепяме никакви оставки“, обяви Захариев.

Ваучерите, които ще спасят туризма

Една от мерките за спасяване на летния туристически сезон в България, анонсирана от Министерството на туризма, е да се дават ваучери на българите да летуват на родното Черноморие. На кои точно българи ще се дават тези ваучери и на каква стойност ще са те, все още не е ясно.

В последните два дни и ВМРО, и НФСБ внесоха в парламента свои законодателни промени, отнасящи се именно към въпросните ваучери. От НФСБ, в лицето на Валери Симеонов, предлагат да се раздават ваучери за седемдневна почивка на стойност 210 лв. на всеки, който през последната една година е внасял  осигуровки във фонд „Пенсии“. Те ще могат да се използват до края на 2021 г., 

От ВМРО пък предлагат размера на раздаваните ваучери да е 100 лв., но те да се полагат на всички, които работят и са осигурявани в последните 8 месеца назад във времето. Чрез преходните и заключителни разпоредби на законопроекта на ВМРО се предлагат промени в Закона за корпоративно подоходно облагане в частта му за ваучерите за храна. Те предвиждат освен за храна, служителите на компаниите да могат да получават и ваучери за почивка.

„Това е идея, която ние от Института за оценки и анализи в туризма предложихме още през 2015 г., когато беше кризата с руските туристи. Да могат от частния бизнес да получат ваучери за почивка, а не само от отделните министерства и Народното събрание, които имат почивни бази“, каза за Economic.bg Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Според него като цяло ваучерите биха се приели  добре от бранша и биха спомогнали за летния ни сезон.

На такова мнение е и Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРА). „Ваучерите са една много добра и ефективна мярка. Но трябва да има ясни правила и да бъде за всички, защото много от тиражираните мерки са само за „наши хора“. Например мярката "60/40", никой от нас не може да се възползва. Тази мярка е добра и ще помогне, ако правилно се използва“, каза той.

Според него друго, което би помогнало на бранша е определянето на зони, свободни от коронавирус, каквато е идеята на Турция за това лято.

Създаване на Гаранционен фонд - мисията (не)възможна?

Втората линия, по която работи Министерството на туризма за справяне с кризата от коронавирус, е предпазване на туристическите агенции от масови фалити. Промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, предвиждат туроператор, който трябва да възстанови платена вече сума от туриста за отменено пътуване, да му предложи ваучер на същата стойност. Ако туристът не е съгласен с този вариант, може да му се предложи споразумение за туристически пакет заместител. В случай че и този вариант не му се хареса, туроператорът е длъжен да върне платената сума до месец след отмяна на извънредното положение. Тоест до 13 юни (обявеното извънредно положение в България е до 13 май).

Обмисля се и създаването на Гаранционен фонд. Идея, която не е изобщо нова и ако го имаше досега, туристите щяха да бъдат напълно обезпечени и пари за тяхна компенсация щеше да има без туристическите агенции да са изправени пред фалит.

Идея за създаване на Гаранционен фонд има още от 2010 г., но и досега не е осъществена. През 2012 и 2013 г. отново беше повдигната темата, но отново без резултат. През 2016 г. за пореден път беше лансиран фондът, но тогава голяма част от бизнеса твърдо заяви, че не желае подобна мярка. С фалита на най-големия британски туроператор Thomas Cook преди година отново се заговори за създаването на Гаранционен фонд. Но всичко остана отново на ниво предложение и разговори. Сега, по време на криза и пандемия, пак става дума за този фонд. 

Румен Драганов и Мартин Захариев изразяват пълна подкрепа за създаването на този фонд, но той не може да реши настоящите проблеми на сектора, а евентуално бъдещи такива.

"Не може да има закон с обратно действие. Тоест дори сега да променим Закона за туризма и в него да добавим съществуването на Гаранционен фонд, той ще действа от тук нататък, не за заден период. Затова вариант в сегашната ситуация, което всъщност искат туроператорите, е да бъдат отпуснати безлихвени кредити за осигуряване на ликвидност на тези оператори", коментира Драганов.

Подкрепи Economic.bg