Технологичните гиганти: Устойчивост по време на бурята Covid-19

Covid-19 донесе опустошение за глобалната икономика, но някои играчи разбиват статуквото

Технологичните гиганти: Устойчивост по време на бурята Covid-19

Снимка: Unsplash

832 ~ 2 мин. четене
Най-големите технологични компании в света блестят по време на иначе мъчителния сезон на печалбите по време на коронавирусната пандемия, пише CNN Business и обяснява, че причина за нетипичния оптимизъм е тласъкът, който облачните фирми получават вследствие на драстичния скок в работата от дома. В резултат на това приходите им остават устойчиви.

Акциите на Facebook скочиха с 9% в ранната търговия, след като компанията е обяви, че е реализирала приходи от 17.7 милиарда долара за първите три месеца на годината, побеждавайки оценките на Wall Street. 

Това се случи въпреки спада в търсенето на реклама през март, последван обаче от “признаци на стабилност” през първите седмици на април. Междувременно впечатление прави повишаването на използването на услугите на социалната мрежа, както и ангажираността към тях. 

Microsoft също победи прогнозите на Wall Street, което изпрати акциите ѝ с 2% нагоре в ранната търговия. Компанията се възползва от силното търсене на облачни услуги и заяви, че нейното приложение Teams вече има 75 милиона ежедневно активни потребители. По думите на изпълнителния директор Сатя Надела, реализираната дигитална трансформация за едва два месеца се равнява на двугодишна такава в нормални условия. 

Предстои обявяването на финансовите резултати на Amazon и Apple. Те ще представят отчетите си късно в четвъртък, след като фондовата борса затвори. Инвеститорите ще следят доколко първата се е възползвала от предимствата в ръстовете на онлайн пазаруването и облачните услуги. Втората обаче може и да е потърпевша – заради ударите по веригата на доставки и продажбите на iPhone, които страдат силно още от февруари насам, заради проблемите в Китай, пренесени впоследствие в глобален план.

Блясък насред мрак 

Икономическото опустошение, което предизвика пандемията от коронавирус, е огромно притеснение за всички. 

Европа днес регистрира най-лошото си финансово тримесечие от воденето на статистики досега. Предварителните данни, публикувани в четвъртък, показват, че БВП на Европейския съюз се е свил с 3.5% през първото тримесечие на 2020 г. спрямо последното тримесечие на миналата година. 

Франция изглежда най-силно ударена, като икономиката ѝ се е сви с 5.8%. Брутният вътрешен продукт на Италия пък е с 4.7% надолу в сравнение с предходното тримесечие. 

Тенденциите на Стария континент следват данните от САЩ от сряда, които показаха, че икономиката на страната преживява най-лошото си свиване след четвъртото тримесечие на 2008 г. Икономическата продукция е спаднала с 4.8% на годишна база. 

Очакванията са, че тримесечието април-юни ще е още по-катастрофално. Подкрепи Economic.bg